Sprekers

ForumC-vrijegeesten-thumb-2579Heb je een grote vraag? Wil je hier op school, op de vereniging of in de kerk mee aan de slag? Dan helpt ForumC je graag verder. Omdat wij wekelijks verzoeken krijgen voor sprekers bij een debatavond, lezing, kerkdienst etc., vragen wij hiervoor een vergoeding.

 

Op deze pagina tref je een lijst van veelkomende vragen waarbij we een spreker kunnen vinden. Neem gerust contact op als je een andere vraag hebt op het grensvlak van geloof, wetenschap en samenleving.

 

Grote vragen

•    Waar komen we vandaan? Gaan schepping en evolutie samen?
•   Is religie in de publieke ruimte taboe of juist noodzaak? Mag spiritualiteit op de werkvloer? Mag je religieuze argumenten inbrengen in het maatschappelijk debat? Zijn orthodoxe gelovigen een gevaar voor de rechtsstaat?
•    Zijn wij ons brein? Hebben wij een vrije wil? Kunnen de neurowetenschappen alles verklaren?
•    Wat leert de geschiedenis ons over religie? Wat is de geschiedenis van het debat over schepping en evolutie?

•    Komt terrorisme voort uit geloof?
•    Hoe werkt de wetenschap? Geloven er nog wetenschappers in God? Gaan geloof en wetenschap samen?
•    Mogen we orgaandonor worden?
•    Hoe geloof je met hart, ziel en verstand?
•   Zijn mensen meer dan biologische machines? Wat betekent het om geschapen te zijn naar 'Gods beeld'. Zijn we nog uniek? Wat doen mensverbeterende technieken met je?
•    Verdwijnt christelijke politiek?

•    Is God te bewijzen?
•    Waarom is er zoveel kwaad en lijden in de wereld? Waarom moest Jezus lijden?

•    Wat motiveert christenen actief te zijn in de samenleving? Wat is de houding van christenen, waarin verschilt dat van anderen en waar valt winst te halen?

 

 

Kosten

•    Gemeenten, studenten / jeugdverenigingen. € 175,- (exclusief reiskosten à 29ct/km). Tarief donateurs: €145,-
•    Scholen: € 250,- exclusief reiskosten à 29 ct/km.

 

Aanvragen

•   Wil je een spreker uitnodigen, of eerst meer informatie vragen? Bel dan met 033 – 464 7770 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
•   Neem op tijd contact op om een datum af te spreken. Bij twee of drie mogelijke data, hebben wij het snelst een spreker beschikbaar gevonden.

 

Met deze sprekers is ForumC zeer vertrouwd (maar vraag gerust naar andere mogelijkheden...):

 

Dr. Eppo Bruins

Eppo_Bruins-009_2Eppo Bruins (1969) is voorzitter van ForumC. Daarnaast is hij directeur van Technologiestichting STW, de grootste financier van technisch-wetenschappelijk onderzoek aan de Nederlandse universiteiten. Hij is natuurkundige en promoveerde in 1995 aan de Universiteit Utrecht op een fundamenteel onderwerp in de deeltjesfysica. In het verleden werkte hij o.a. bij de Universiteit Leiden, het Massachusetts Institute of Technology en de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie. Hij is een strategisch denker op het gebied van systemen en systeemverandering. Onderwerpen: crisis en schaarste, systemen en systeemverandering, verhouding geloof en wetenschap, technologische ontwikkelingen en ethische dilemma's, christelijke politiek, leiderschap.

 

Dr. Leon de Bruin

 

Dr. René Fransen

renefransenRené Fransen (1965) studeerde medische biologie aan de Universiteit Utrecht. In 1994 promoveerde hij op een biomedisch onderzoek, verricht aan het Academische Ziekenhuis Utrecht. Sinds 1996 werkt hij als wetenschapsjournalist bij de Universiteitskrant, het onafhankelijk weekblad van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast schrijft hij freelance voor verschillende opdrachtgevers, waaronder het Nederlands Dagblad en CV-Koers. René is lid van een evangelische gemeente.
In 2009 publiceerde René Fransen het boek ‘Gevormd uit sterrenstof' (uitg. Medema, Vaassen), over het bewijs voor evolutie en de verschillende manieren waarop christenen daarmee om gaan. Hij laat in dit boek ook zien hoe acceptatie van de wetenschappelijke evolutietheorie en een orthodox christelijk geloof samen kunnen gaan. Onderwerpen: schepping en/of evolutie, hoe werkt wetenschap, relatie geloof en wetenschap.

 

Dr. Ab Flipse

FlipseAb Flipse (1977) is als redacteur en adviseur betrokken bij ForumC. Daarnaast werkt hij als wetenschapshistoricus voor de VU. Onlangs rondde hij zijn promotieonderzoek over ‘Natuurwetenschap en geloof in Nederland, 1880 - 1940' af. In maart 2014 verdedigt hij zijn proefschrift aan de VU. In 2003 is hij afgestudeerd in de natuurkunde. Daarna legde hij zich toe op filosofie en wetenschapsgeschiedenis en publiceerde onder meer een monografie over de geschiedenis van de faculteit Natuurkunde van de VU. Onderwerpen: geschiedenis van de relatie geloof en natuurwetenschap, geloof en natuurwetenschap door de eeuwen heen, reformatie en wetenschapsrevolutie, christelijke reflectie op theorieën over ontstaan wereld.

 

Dr. Jaap Hanekamp

hanekampJaap Hanekamp (1964) is chemicus in 1992 gepromoveerd aan de universiteit van Utrecht en doceert scheikunde en wetenschapsfilosofie aan de Roosevelt Academy in Middelburg sinds 2007. Daarnaast is hij sinds 1 juni 2010 senior-researcher aan het Center for People and Buildings in Delft. Samen met een aantal onderzoekers in binnen- en buitenland doet hij al zo'n tien jaar onderzoek naar de zogenaamde voorzorgcultuur met een speciale focus op vraagstukken zoals voedsel- en chemische veiligheid en publiceert regelmatig daarover, zowel wetenschappelijk als in de media. Onderwerpen

Wetenschap en geloof. FAQ's/do's and don'ts van wetenschap en geloof, met nadruk op de wetenschapsfilosofische kanten zoals reductionisme en scientisme. De rol van de wetenschap in de samenleving en onze paradoxale houding daaromtrent. Thema's kunnen zijn: medische technologie, wetenschap en mensbeelden, wetenschap en duurzaamheid, veiligheid, maakbaarheid (Utopie), enzovoort.

 

Prof. Dr. Chris Kruse

chris-kruseChris Kruse (1952) studeerde organische een medische chemie aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1978. Sinds 1981 is hij werkzaam bij Solvay Pharmaceuticals, waar hij onder andere verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe medicijnen op het gebied van de pscyhiatrie. Daarnaast is hij sinds 1997 bijzonder hoogleraar Geneesmiddelenonderzoek bij het Swammerdam Institute for Life Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Onderwerpen: grenzen van geneesmiddelenonderzoek en wetenschap, feiten en ficties uit de  fysica, de chemie en de biologie over het ontstaan en samenstelling van de materie en van leven. In hoeverre is er harmonie tussen wat de Bijbel ons leert en wat de natuur ons leert?

 

Dr. Guus Labooy

LabooyGuus Labooy is predikant in de Protestantse Kerk te Papendrecht (Bethlehemkerk, PKN). Hij studeerde medicijnen en werkte 5 jaar als basisarts in de psychiatrie (Stichting Nieuw Hoog-Hullen). Tijdens zijn medische studie kwam hij tot geloof, waarna hij theologie is gaan studeren (Utrecht). In 2000 promoveerde hij op een wijsgerig-theologisch onderwerp in de ‘science-religion’ discussie (over de verbinding van biologische psychiatrie en vrijheid). Hij publiceerde ook internationaal o.a. op dit terrein. Tien jaar lang was hij voorzitter van de Stichting Utrechtse Studiedagen. In 2007 verscheen zijn ‘Waar geest is, is vrijheid’ in de serie Psychiatrie en Filosofie (Boom). Onderwerpen: lichaam-ziel vraagstuk: hebben wij een ziel of zijn wij alleen materie? De thematiek van vrijheid en bepaaldheid. De verhouding tussen wetenschap en geloof. De verhouding psychologie/psychiatrie en geloof. De verhouding tussen geschiedwetenschap en geloof. De verhouding tussen New-Age en het christelijk geloof.

 

dr. Bert van Veluw

VanVeluwBert van Veluw is predikant van de Hoeksteen in IJsselmuiden en schreef het boek 'Waar komt het kwaad vandaan?'. Hij kan als spreker gevraagd worden voor lezingen op het grensgebied van theologie en natuurwetenschappen, maar ook over theologische kwesties. Onderwerpen: Over schepping, evolutie en kwaad. Waarom is er zoveel kwaad en lijden in de wereld? De hemel is dichtbij. Over meerdimensionaliteit in ons wereldbeeld. Waarom Jezus, die lichamelijk is opgestaan, ‘door’ deuren kon. Over geweld en de God van liefde. Waarom al dat geweld in het Oude Testament? Over verzoening door voldoening. Waarom moest Jezus Christus zo zwaar lijden en sterven?

 

Dr. ir. Martine van Veelen

VanVeelenMartine van Veelen (1972) is hoofd educatie binnen een Europees programma op het gebied van Klimaatverandering en Innovatie voor o.a. de TU Delft en de Universiteit Utrecht. In het verleden was Martine programmacoordinator bij ForumC. Ze heeft meerdere activiteiten geïnitieerd en georganiseerd op het gebied van geloof & wetenschap, waaronder het boek 'Hete Hangijzers'. In 2011 voerde zij een onderzoek uit naar de levensbeschouwing onder hoogleraren en interviewde zij bekende hoogleraren naar hun visie op God, wetenschap en hun levensbeschouwing. Het boek van ForumC 'Geloof in de wetenschap' gaat hierover. Onderwerpen:  EQ, GQ en IQ: Geloven met je hart, ziel en verstand, wetenschappers en hun geloof in God.

 

Dr. Ir. Cors Visser

VisserCors Visser (1976) is directeur van ForumC. Onlangs promoveerde hij met  zijn proefschrift over de houding van evangelicals (orthdox protestanten) ten opzichte van de civil society. Centraal staat de vraag ‘doet het geloof van mensen ertoe hoe ze in de samenleving staan'. Cors studeerde in Wageningen en Utrecht en combineerde daar planologie en bestuurskunde. Vervolgens werkte hij vier jaar bij het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Bekijk een fragment van zijn talk op het Goot 500 event.

Onderwerpen: Religie in het publieke domein. Christenen en de samenleving.

 

 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat