Radix

In de ban van het begin

Radix omslag 41_4De nieuwste Radix gaat over het thema schepping en evolutie. Historicus Willem Kater gaat dieper in op de vraag waarom we de oorsprongsvraag nu zo interessant vinden. Hij laat zien dat dit begrip door de tijd heen een andere invulling kreeg en dat de zoektocht naar waar we vandaan komen en het vinden van onze identiteit nauw met elkaar verbonden zijn.

In een interview blikken Andries Knevel en Cees Dekker samen terug op 25 jaar evolutiedebat. Tip: lees dit interview online!

Lees meer...

Aan de (af)goden overgeleverd

Radix omslag 41 3Religie houdt gelovigen en ongelovigen bezig, want anders dan de beruchte secularisatiethese voorspelde, is religie niet van zins te verdwijnen uit deze door en door rationalistische en sciëntistische maatschappij. Religie wordt betwist, zoekt naar nieuwe manieren om zich te uiten en duikt op onverwachte plaatsen op. Lees er over in Radix...

 

€12,50

Bestellen

 

 

Lees meer...

Voorbij het rendementsdenken

Radix 41 | #2 | 2015

Radix omslag 42 2 webIn de wereld van het hoger onderwijs is het al enige tijd onrustig. In toenemende mate is er kritiek op het zogenaamde rendementsdenken. Het is inmiddels stevig onderwerp van publiek debat, de roep om verandering wordt steeds luider. De nieuwe Groen-Links-leider heeft er zelfs zijn politieke loopbaan aan verbonden. Het is kortom een thema dat de gemoederen bezighoudt, maar niet eerder in Radix systematisch aandacht kreeg. Dit nummer brengt daar verandering in. Lees redactioneel...

Lees meer...

Verandering

Radix 41 | #1 | 2015
Radix 2015 41 1Verandering: dat is het thema van de eerste Radix van 2015. Centraal staan gedaanten en gedaanteverandering. 'Gedaante', het is een wat ouderwets woord, maar misschien komen we met hulp hiervan voorbij simplificerende tegenstellingen van 'inhoud' en 'vorm'. Zwaartepunt in dit nummer zijn de gedaanten van christelijke organisaties. Zo passeren de Evangelische Omroep, de Evangelische Hogeschool, de ChristenUnie en de Bond tegen vloeken de revue.

Lees meer...

40 jaar geworteld in geloof en wetenschap

Radix 40 | #4 | 2014

radix omslag 40 4In januari 1975 verscheen het eerste nummer van Radix, toen met de ondertitel ‘Gereformeerd Interfacultair Tijdschrift’. Een tijdschrift om, vrij geformuleerd in de huidige terminologie, kritisch na te denken op vragen rond geloof, wetenschap en samenleving. Steeds weer zijn maatschappelijke en wetenschappelijke thema’s tegen het licht gehouden, overdacht vanuit christelijk perspectief. Met het verschijnen van dit nummer is de veertigste jaargang volgemaakt.

Lees meer...

Nieuwe tijden, nieuwe zeden

Radix 40 | #3 | 2014

Radix omslag 40 3web‘O tempora, o mores!’ Deze bekende Latijnse uitroep, die vooral dankzij Cicero de eeuwen heeft overleefd, kent een ongekende variatie aan toepassingen en toespelingen. Hoewel het gezegde doorgaans de teneur kent van cultuurpessimisme, conservatisme en een flinke dosis nostalgie - vroeger was immers alles beter - kan het net zo goed voor een kar gespannen worden die de tegengestelde richting op gaat.

Lees meer...

In (maar niet van) de wereld

Radix 40 | #2 | 2014

Radix omslag 40 2webChristenen wordt wel eens verweten met het hoofd in de wolken te lopen. Alsof het hier beneden niet is en wereldverzaking hun roeping is. Niets is minder waar. Ondanks of misschien wel dankzij hun geloof in goddelijke voorzienigheid zijn christenen doorgaans betrokken mensen. Zij geloven dat hun keuzes en opvattingen er toe doen, niet in de laatste plaats omdat zij beseffen deel uit te maken van een bezield verband.

Lees meer...

Christelijke (ver)houding

Radix 40 | #1 | 2014

Radix omslag 40 1web

De veertigste jaargang van Radix opent met bijdragen die de vraag naar een christelijke houding opwerpen. Norbert Feinendegens bijdrage maakt duidelijk dat er volgens C.S. Lewis geen conflict hoeft te bestaan tussen een christelijke en een kritische houding.
Thomas de Jong brengt het personalisme in stelling tegen de deugdethiek als antwoord op het individualisme.

Lees meer...

Uit de marge van de (seculiere) samenleving

Radix 39 | #4 | 2013

De positie van religie in de moderne samenleving is al geruime tijd een punt van discussie. De ruimte voor religie, voor gelovigen, voor geloofsuitingen en voor religieuze organisaties is al sinds het begin van deze eeuw onderwerp van maatschappelijk en wetenschappelijk debat. Blijkbaar raken we er niet over uitgepraat. Ook christenen niet. Onder christenen bestaan grote zorgen. Maar, is een meer kritische houding niet op zijn plaats?

Lees meer...

De Tirannie [van de Norm] verdrijven

Radix 39 | #3 | 2013

Omslag Radix 39-3

Artikelen:

Anthonij Rietman,  ... ook voor mij niet gedaan

Hanna de Vries, De geesteswetenschapper als ontmaskeraar

van machtsmythes

Emmanuel Nathan, Van het ongeloofwaardige naar het Onmogelijke

Jeroen de Ridder, Riemersma over Plantinga: een weerlegging

Lees meer...

Subcategorieën

 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat