Nieuws

Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus

rondomdetroon-a-FvanHZonder moeite komt Frans van Hoffen ter zake over zijn doel in de (schilder)kunst: de eer van God, de Schepper van het heelal en de redder van mensen. ForumC-kunstenaar Henk van der Molen reisde dit keer af naar Nunspeet, om met de 72-jarige schilder, dichter en keramiekkunstenaar Frans van Hoffen te praten over zijn drijfveren. "God vraagt om een keus van ons mensen en dat moet worden verteld. Dat kan met woorden, maar ook met beelden", aldus Van Hoffen. Lees het interview...

Onderzoek onder studenten over onderwijs

2566521252 e5b763a3d1 bBen je student? Dan heb je wellicht zo je ideeën over de tijd dat je op de middelbare school zat. Je hebt genoten, het ging allemaal wel z'n gangetje of je zou het nu totaal anders aanpakken. Welke mening je ook hebt, ForumC is er benieuwd naar!

Lees meer...

Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners

Uit onderzoek van de Barna Group blijkt dat een grote groep jongeren de kerk vaarwel zegt omdat er ‘te gemakkelijke antwoorden’ worden gegeven op vragen rond geloof en wetenschap. "Een uitdaging voor een jongerenwerker om hier meer van te weten zodat jongeren levenslange volgelingen van Jezus kunnen worden", stelt directeur YfC Edward de Kam in reactie hierop. 

Lees meer...

Jacobsladders in Leeuwarden

Jan Pieter Gootjes en Jakobsladders in Grote Kerk van LeeuwardenVanaf 21 juni zijn er in de Grote Kerk van Leeuwarden heel wat Jakobsladders te zien. Deze beelden, gemaakt door kunstenaar Jan Pieter Gootjes, zijn geïnspireerd door Genesis 28. Gootjes heeft met de kunstwerken Jakobs droom in twee- en driedimensionale beelden vormgegeven.

Lees meer...

Najaarsprogramma AKZ-plus

Theologie is niet alleen voor studeerkamergeleerden, maar voor elke christen die midden in het leven staat! AKZ+ presenteert komend najaar cursussen theologie waar iedereen welkom is.

Lees meer...

Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg

Theo BoerAMERSFOORT – De Stichting Prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut heeft dr. Theo Boer benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Lindeboom Leerstoel Ethiek van de Zorg. Zijn benoeming gaat op 1 september aanstaande in en omvat de collegejaren 2014-2019. De leerstoel is gevestigd aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK). Boer volgt hiermee prof. dr. Henk Jochemsen op, die de leerstoel bezette toen deze nog gevestigd was aan de Vrije Universiteit, te Amsterdam.

Lees meer...

Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed

Kikkerogen Marjan Beuker is installatiekunstenaar en woont en werkt in Leeuwarden. Henk van der Molen reisde af naar Leeuwarden en interviewde haar over haar drive, geloof en werk. "De nieuwe wereld, dat is: alles wordt goed. Het zal fantastisch zijn", aldus Marjan Beuker. Lees meer...

In gesprek over schepping in de gemeente

scheppingOp 24 september organiseert ForumC een congres over schepping, evolutie en de gemeente in Utrecht. Onder de titel ‘Vertel, verhelder en verwonder’ stimuleert ForumC voorgangers en kerkelijk werkers om meer en beter te spreken over de schepping binnen kerken.

Lees meer...

Cursusopzet Durf te denken online

Afgelopen januari gaf ForumC de herziene versie van het cursusboek Durf te denken uit. Ook de cursusopzet is vernieuwd en gepubliceerd op www.durftedenken.org/cursus Lezers kunnen bij ieder hoofdstuk een herziene cursusopzet, voorbereidingsmateriaal en extra bronnen downloaden. 

Lees meer...

Christenwetenschappers bij Radio 5

Christelijke wetenschappersIedere maandagavond is er een christelijke wetenschapper te gast bij Andries Knevel in het Radio 5-programma Door de week. De wetenschappers, die in januari 2014 hebben deelgenomen aan de mediatraining van ForumC, praten met Knevel door over de verhouding geloof en wetenschap. Gaan geloof en wetenschap goed samen? Waar loopt een christenwetenschapper tegenaan anno 2014? En welke rol speelt het geloof in het wetenschapsveld? 

Lees meer...

Het ideaal van christelijke wetenschap

Ab FlipseVanmiddag (15,45 uur) promoveert ForumC-medewerker Ab Flipse aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de vraag hoe gereformeerden en katholieken natuurwetenschap op eigen wijze vormgaven in de periode 1880-1940. Zijn proefschrift is getiteld: Christelijke wetenschap: Nederlandse rooms-katholieken en gereformeerden over de natuurwetenschap, 1880–1940.

Lees meer...

Bij Benno L. op de koffie

ForumC-vrijegeesten-thumb-2236Kun je leren om te vergeven, of gaat het alles te boven? In de Rode Hoed spraken filosoof Paul van Tongeren, pedagoog Colet van der Ven, kantonrechter Gerrard Boot en voorganger Rikko Voorberg tijdens de debatavond op 15 april van ForumC, het Veritas Forum Amsterdam en De Rode Hoed over vergeving. Voorberg dronk koffie met Benno L. "Vergeving is een uiterst paradoxaal verschijnsel", aldus Van Tongeren. "Desalniettemin gebeurt het soms".

Lees meer...

Jaarverslag 2013

De druppelForumC wil in gesprek met iedereen die daarvoor open staat, het christelijk geloof verbinden met de vragen van de samenleving, de cultuur en het eigen leven. Met onze activiteiten zetten we aan tot een stroom van gesprek tussen christenen en niet-christenen.

Lees meer...

Vergeven of vergelden?

Wat is de waarde van vergeving in een moderne samenleving? Over deze vraag gaan dinsdag 15 april hoogleraar filosofie Paul van Tongeren, pedagoog en publiciste Colet van der Ven, dominee Rikko Voorberg en rechter en hoogleraar Gerrard Boot in de Rode Hoed in debat

Lees meer...

Faraday Papers vertaald

Op initiatief van ForumC worden de Faraday Papers naar het Nederlands vertaald. De Faraday Papers behandelen een breed scala van onderwerpen die te maken hebben met de interacties tussen religie en wetenschap.

Lees meer...

Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren

Facebookgroep geloofenwetenschapGisteravond verwelkomde ForumC het 1000e lid van de Facebookgroep Geloof & Wetenschap. In deze groep wordt gediscussieerd over de relatie tussen geloof en wetenschap.

Lees meer...

Startpunt van doordenken geloof in deze tijd

Hoofdredacteur Arie Kok beveelt Durf te denken in de maarteditie van De Nieuwe Koers 'zeer' aan onder alle slimmerikken en hun ouders, vooral als uitvalsbasis voor verder denken.

Lees meer...

Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken

Roel KuiperProf. dr. Roel Kuiper (mede-auteur Durf te denken) zegt 21 februari in het ND dat studenten niet bang hoeven te zijn dat ze aan het denken worden gezet: 'Als je gelooft, stop je niet met denken.'

Lees meer...

Durf te denken bij Door de week (EO)

Andries KnevelGisteren waren Durf te denken-auteurs Maarten Vogelaar en Robert van Puttten bij het radioprogramma Door de week (EO). Ze spraken met Andries Knevel over onder meer het waarom van en de behoefte aan het boek Durf te denken onder studenten en verdiepen zich met Knevel in het begrip levensoriëntatie. Luister hier naar het fragment.

Lees meer...

Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd

aanbieding durf te denkenForumC heeft afgelopen donderdag de nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd. Directeur van studentenorganisatie IFES Gerbert Hengelaar nam het eerste exemplaar van het cursusboek in ontvangst. Hengelaar: “Dit boek is van grote betekenis voor studenten”.  

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Test of Faith vertaald
 2. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 3. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 4. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 5. Korte metten met mythes en mietjes
 6. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 7. Wees je boodschap
 8. Verslag debat over de grote breinvragen
 9. Promotie Cors Visser
 10. Voorbij de breinmythes
 11. In debat over de grote breinvragen
 12. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 13. In de gunst bij het volk
 14. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 15. Uit de ban van de secularisatie
 16. Paul Scholten-studieochtend
 17. Tears Goot 500 Event
 18. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 19. Cursus 'Kunst en geloof'
 20. ForumC in Boston
 21. ForumC en CVPPP partners
 22. In het begin...
 23. Hoop voor morgen!
 24. Expertmeeting economen
 25. Het christelijke van het menselijke
 26. Terugblik Wetenschapsdag 2013
 27. Hooykaasprijs 2013 naar filosoof Van Woudenberg
 28. I&K en ForumC gaan partnerschap aan
 29. Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid
 30. ForumC krijgt geld voor debat schepping en evolutie
 31. Debat 'Kerk en st(r)aat'
 32. Impressie debat 'Public or private'
 33. ForumC on Tour: ook in 2013
 34. Nieuwe publicatie: rancune in de samenleving
 35. Radix Prijs 2012
 36. Paul Scholten-studieochtend
 37. Debat 'Public or Private? Religion in education and society'
 38. De stem van God: Wie spreekt er in je hoofd?
 39. Summerschool voor promovendi: Integer naar de top
 40. ForumC-Wetenschapsdag 2012
 41. Cursus kunst, werkelijkheid en geloof
 42. Geneesmiddelenonderzoek
 43. De Godsformule: kun je via wetenschap God bewijzen?
 44. ForumC traint organisatoren kerkpodia
 45. ForumC en McGrath dagen studenten uit tot denken
 46. Colleges schepping, geloof en wetenschap
 47. ForumC-Wetenschapsdag 2012
 48. Colleges schepping, geloof en wetenschap
 49. Frans van Santen nieuwe directeur IMPACT Netwerk
 50. ForumC on Tour in Amersfoort over geneesmiddelenonderzoek
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat