Nieuws

Als je er maar op tijd mee begint

Sterven kan beterHoe vreemd het ook klinkt, maar omgang met je sterfelijkheid lukt nauwelijks op je sterfbed. Het is iets dat je bij heel andere gelegenheden zou moeten doen. Zoals vanavond bijvoorbeeld.

Lees meer...

Geloof & wetenschap.nl vernieuwd

Presentatie-website

We hebben de website Geloof&wetenschap.nl vernieuwd! Een voordeel voor u als lezer is dat de nieuwe website zich automatisch aanpast aan de grootte van uw beeldscherm. Zowel vanaf uw computer, tablet en telefoon heeft u nu een duidelijk overzicht en zijn artikelen prettig om te lezen.

Lees meer...

Crowdfunding geslaagd!

Het is ForumC gelukt via crowdfunding het benodigde bedrag voor de upgrade van Geloof&Wetenschap.nl te ontvangen, binnen de daarvoor gestelde termijn. Daar zijn we ontzettend blij mee! De voorbereidingen voor de upgrade zijn inmiddels in volle gang. Dank aan iedereen die op deze manier heeft willen investeren in de dialoog over geloof en wetenschap.

Lees meer...

Open geloven

open gelovenPast het christelijk geloof in onze moderne wereld? Het nieuwe boek 'Open geloven' is geschreven door Jart Voortman en geeft een introductie en verantwoording van het christelijk geloof in onze moderne tijd. 

Lees meer...

Economie draait niet om geld

omslagDinsdagavond 17 november presenteert Dirk Bezemer het nieuwe boek ‘Economie draait niet om geld, relaties als principe voor een nieuwe economie’ bij boekhandel Riemer in Groningen. 

Lees meer...

Sterven kan beter

Maandagavond 2 november trapt verpleeghuisarts Bert Keizer in debatcentrum De Rode Hoed het gesprek af over de periode die vooraf gaat Bert Keizer (beeld Wikipedia)aan de dood.

Lees meer...

Het geweten van de advocaat

harry groenenboomAfgelopen zaterdag hield advocaat Harry Groenenboom een lezing over het werk van Paul Scholten voor het Christen-Juristen netwerk van ForumC.

'Het vertrouwen in professionals zoals advocaten, maar ook artsen, accountants en notarissen, staat behoorlijk onder druk. Hoe zit het met het individuele geweten van advocaat en rechter?'

Lees meer...

Schepping en evolutie: hoe nu verder?

bloedmaanAfgelopen donderdag vond op de EH het symposium ‘Schepping en evolutie. Wat vertellen we onze kinderen plaats’. Aanleiding voor het symposium was het uitkomen van het boek ‘Het geheim van topnerd Tycho’ van Corien Oranje en Cees Dekker. Voor sommigen was het symposium een historisch moment, niet op z’n minst omdat het symposium al op voorhand het debat over schepping en evolutie op scherp zette.

Lees meer...

Wetenschappers en grote vragen

question-63916 640Steeds vaker gaan wetenschappers in hun eigen woonplaats in op grote vragen die gaan over geloof, wetenschap en samenleving. Soms op initatief van hunzelf, een andere keer op initiatief van een kerk of vereniging. ForumC ondersteunt deze initiatieven van harte, omdat het bijdraagt aan betere gesprekken en meer verwondering over God en deze wereld. Niet alleen binnen, maar ook buiten christelijke kring.

Lees meer...

Debat stervenskunst

StervenskunstIn samenwerking met debatcentrum De Rode Hoed organiseert ForumC op maandagavond 2 november een verkennend gesprek over stervenskunst. De vraag die centraal staat is hoe we in de samenleving en persoonlijk om gaan met het einde van het leven. Het doel is het verruimen van het debat over levenseinde en het uit de sfeer van alleen euthanasie en palliatieve sedatie te halen.

Lees meer...

Check it out!

Check it out coverVandaag verschijnt bij Uitgeverij Jongbloed het boek ‘Check it out!’ in samenwerking met ForumC. Dit boek bevat kant-en-klaar cursusmateriaal voor jeugdleiders van jongerengroepen vanaf 15 jaar en biedt handvatten om met jongeren in gesprek te gaan over de grote vragen die vanuit de wetenschap op hen afkomen.

Lees meer...

Voorbij het rendementsdenken

Radix omslag 42 2 webIn de wereld van het hoger onderwijs is het al enige tijd onrustig. In toenemende mate is er kritiek op het zogenaamde rendementsdenken. Radix’ zomernummer is gewijd aan deze thematiek. “Onderwijs gaat om relatie, niet om rendement”, aldus prof. dr. Roel Kuiper.

Lees meer...

Cursus kunst en symboliek

79538 1620Op 12, 19 en 26 september organiseert ForumC in Zwolle de cursus ‘Kunst en symboliek in kerk en liturgie’. De cursus gaat in op de vraag wat kunst nu eigenlijk is en wat de betekenis kan zijn van kunst en symboliek in kerk en liturgie. 

Lees meer...

Onbegrip celonderzoek Cees Dekker

Het Reformatorisch Dagblad interviewde onlangs hoogleraar Nanobiologie Cees Dekker naar aanleiding van de Akademieprijs die Dekker eind vorige maand won bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij noemt het in het interview een eer, een prachtige erkenning dat hij de prijs gewonnen heeft en vertelt dat hij het geld wil gebruiken om levende cellen te bouwen.

Lees meer...

Check it out!

check it outHoe ga je als christen om met vragen waarvoor de (moderne) wetenschap ons stelt? Of we orgaandonor mogen worden, bijvoorbeeld. Of we wel een vrije wil hebben. En wat het eigenlijk betekent dat God hemel en aarde heeft geschapen. Binnenkort verschijnt dit cursusboek, waarin we jongeren informatie geven over zes van dit soort lastige onderwerpen. Het boek is bedoeld voor gebruik in groepen. Jeugdgroepen vanaf een jaar of vijftien, maar wie ouder is dan een jaar of twintig en de thema’s interessant vindt kan er natuurlijk ook mee aan de slag.

Lees meer...

Jonge christenwetenschappers vertellen

Elke maandagavond zend de EO in samenwerking met ForumC op Radio 5 een interview uit van Andries Knevel met een jonge christenwetenschapper.

Lees meer...

Jonge christenwetenschappers vertellen (2)

Elke maandagavond zend de EO in samenwerking met ForumC op Radio 5 een interview uit van Andries Knevel met een jonge christenwetenschapper.

Lees meer...

Is God een illusie?

documentaire tofZijn het christelijk geloof en de wetenschap met elkaar te verenigen? In de prachtige, prijswinnende* en driedelige documentaire Test of FAITH bespreken vooraanstaande natuurwetenschappers en theologen een aantal grote vragen:

Lees meer...

'Zonder krediet kunnen we niet'

 

foto debat leven op de pof 3Op dinsdagavond 14 april vond in De Observant aan het Stadhuisplein in Amersfoort een debat plaats met de titel ‘Leven op de pof – krediet & kansen’. Organisatoren ForumC (dat geloof, wetenschap en samenleving met elkaar wil verbinden) en Oikocredit (verstrekker van microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden) namen de ruim 40 deelnemers mee op een zoektocht naar het antwoord op vragen en stellingen die zich lieten samenvatten onder de noemer: ‘Is krediet nou goed of fout?’

 

Lees meer...

'En dus bestaat God!'


Door Ton van Brussel, directeur van debatcentrum de Rode Hoed. Uitgesproken voorafgaand aan het debat ‘Bestaat God wel/niet?’ op 31 maart 2015 in de Rode Hoed.

En dus bestaat God!

TonvanBrussel 2

Tot pakweg vijftig jaar geleden wisten we dat zeker, nadien werd zijn bestaan betwist, maar de laatste jaren is er een opmerkelijke tegenaanval ingezet. Het ene na het andere boek of opiniestuk verschijnt, en dan vooral van gelovigen die zeker zijn van hun God en die zekerheid willen omzetten in bewijslast. Natuurlijk, over niets valt zo mooi te twisten als over geloofszaken. Ze raken hoofd en hart en over meer gaat het niet in het leven.

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Terugblik debat 'Bestaat god wel/niet?'
 2. Wij zijn verhuisd!
 3. Durf te denken op EH
 4. Don't stop
 5. Leven op de pof
 6. En dus bestaat God
 7. Breindag scholen
 8. Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap
 9. Geloofwaardig: denken en doen
 10. Interview schilder Henk Pietersma
 11. Te gek
 12. Wij kunnen niets meer voor u doen
 13. Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'
 14. Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'
 15. Christelijke wetenschappers bij Radio 5
 16. Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus
 17. Onderzoek onder studenten over onderwijs
 18. Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners
 19. Jacobsladders in Leeuwarden
 20. Najaarsprogramma AKZ-plus
 21. Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg
 22. Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed
 23. In gesprek over schepping in de gemeente
 24. Cursusopzet Durf te denken online
 25. Het ideaal van christelijke wetenschap
 26. Bij Benno L. op de koffie
 27. Jaarverslag 2013
 28. Vergeven of vergelden?
 29. Faraday Papers vertaald
 30. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 31. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 32. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 33. Durf te denken bij Door de week (EO)
 34. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 35. Test of Faith vertaald
 36. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 37. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 38. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 39. Korte metten met mythes en mietjes
 40. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 41. Wees je boodschap
 42. Verslag debat over de grote breinvragen
 43. Promotie Cors Visser
 44. Voorbij de breinmythes
 45. In debat over de grote breinvragen
 46. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 47. In de gunst bij het volk
 48. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 49. Uit de ban van de secularisatie
 50. Paul Scholten-studieochtend
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat