Nieuws

Leven op de pof

op de pof flyerOp 14 april 2015 organiseert ForumC i.s.m. Oikocredit Nederland een debat over krediet, schuld en welzijn. In Stadscafé De Observant in Amersfoort gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek o.l.v. Ronald Gijsbertsen.

Lees meer...

En dus bestaat God

Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder publiceerden onlangs het boek 'En dus bestaat God', met daarin acht argumenten voor het bestaan van God.
De twee publiceerden als ‘voorafje’ onlangs een artikel in De Volkskrant met een vergelijkbare strekken: Godsgeloof is prima te verdedigen. Dat leverde een levendige discussie op, zowel in de krant als erbuiten.

 

In het boek ‘En dus bestaat God’ richt De Ridder zich op het argument vanuit de vaste natuurwetten (een teleologisch argument), het argument vanuit onze diepste morele intuïties (een moreel argument) en het argument vanuit de religieuze ervaring.
 
Rutten bespreekt argumenten vanuit het ontstaan van de kosmos (kosmologisch argumenten), argumenten vanuit het idee dat alles een verklaring heeft (Leibniziaanse argumenten), het argument vanuit de fine-tuning van de kosmos (een teleologisch argument), argumenten vanuit de definitie van het begrip ‘God’ (ontologische argumenten) en het argument vanuit wat al dan niet kenbaar is (het modaal-epistemisch argument).

 

Op 31 maart organiseren ForumC en De Rode Hoed een verkennend debat over de zin en onzin van argumenten voor het bestaan van God.

Breindag scholen

breindagMaandag 16 februari ontmoetten VWO5 leerlingen van het reformatorische Van Lodenstein College en het algemeen christelijke Corderius College elkaar. In een dynamisch programma met filmpjes, stellingen, groepsgesprekken en twee bijdragen van de neurofilosoof dr. Leon de Bruin werden de leerlingen uitgedaagd. Uitgedaagd om te denken over of we meer zijn dan ons brein, wat geest, brein en God met elkaar te maken hebben en welke bijdrage religie en wetenschappen leveren om dit soort vragen te beantwoorden. Het boeiende was dat de leerlingen elkaar daarbij moesten interviewen en in gesprek gingen over deze grote vragen. Docenten en leerlingen waren enthousiast. En wij ook, want dit is typisch ForumC: grote vragen, prikkelen, ontmoeting, geloof, wetenschap en samenleving.

 

Als ForumC gaan we de boer op met een dergelijke programma voor scholen. Wilt u alvast meer informatie over dit programma? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap

radix omslag 40 4Op 1 januari 2015 bestaat Radix 40 jaar. ForumC deed onderzoek naar de geschiedenis van het tijdschrift over geloof, wetenschap en samenleving. In het themanummer dat 24 december a.s. verschijnt presenteert Radix de resultaten van dit onderzoek en kijken academici vooruit naar de toekomst van het debat over geloof en wetenschap. 

Lees meer...

Geloofwaardig: denken en doen

zaad web

Het geloof is pas geloofwaardig - voor niet-christenen én christenen - als mensen hun geloof leven: denken en doen. Voor ons als ForumC betekent dit dat christenen hun geloof weten te vertalen naar wetenschap en samenleving.

Lees meer...

Interview schilder Henk Pietersma

Heil jo keningHenk van der Molen, kunstenaar en coördinator van ForumC-Kunst, gaat in gesprek met kunstenaars die bij ForumC-Kunst zijn aangesloten. Deze keer: Henk Pietersma uit Leeuwarden.

 

Hij is heel duidelijk: beeldend kunstenaar Henk Pietersma (Lemsterland, 1944) doet zijn werk uiteindelijk alleen voor God. Ooit was dat wel anders. Na zijn jeugd raakte hij geloof en God kwijt. Na een ‘lege’ periode keerde hij op zijn schreden terug. Nu hoopt hij vrijheid, hoop en liefde te laten zien in plaats van de kale naaktheid van het menselijk bestaan. Lees het interview...

Wij kunnen niets meer voor u doen

zorgOp 9 december 2014 organiseert ForumC i.s.m. het Lindeboom Instituut en debatcentrum Sphinx een gespreksavond rondom het thema ‘Over- en Onderbehandelen in de Zorg’. In Centre Ceramique in Maastricht gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek.

Lees meer...

Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'

Op 24 september vond in Utrecht het congres 'Vertel, verhelder en verwonder' plaats. Ongeveer 100 bezoekers dachten na over de manier waarop in de kerk gesproken wordt over het thema 'schepping'. Op het programma stonden drie lezingen en twee meditaties.

 

Via de links hieronder kunt u de lezingen beluisteren, foto's bekijken en verslagen van het ND en RD lezen.

Lees meer...

Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'

Cursus Kunst, samenleving en geloofOp drie zaterdagen in november organiseert ForumC-Kunst de cursus 'Kunst, samenleving en geloof'. De cursus, die plaatsvindt in Capelle aan den IJssel, mikt qua lesniveau op 'het midden' en is dus toegankelijk, maar zeker niet oppervlakkig. Vragen die de revue passeren zijn onder meer: wat is kunst en wat niet, wat is het belang van kunst? En welke plaats heeft kunst in de samenleving? Docenten uit verschillende hoeken van het veld proberen een antwoord op deze en andere vragen te geven.

 

Meld u op tijd aan, want het aantal plaatsen is beperkt!

Lees meer...

Christelijke wetenschappers bij Radio 5

Christelijke wetenschappersIedere maandagavond is er een christelijke wetenschapper te gast bij Andries Knevel in het Radio 5-programma Door de week. De wetenschappers, waarvan een groot deel in januari 2014 heeft deelgenomen aan de mediatraining van ForumC, praten met Knevel door over de verhouding geloof en wetenschap. Gaan geloof en wetenschap goed samen? Waar loopt een christenwetenschapper anno 2014 tegen aan? En welke rol speelt geloof in het wetenschapsveld? 

Lees meer...

Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus

rondomdetroon-a-FvanHZonder moeite komt Frans van Hoffen ter zake over zijn doel in de (schilder)kunst: de eer van God, de Schepper van het heelal en de redder van mensen. ForumC-kunstenaar Henk van der Molen reisde dit keer af naar Nunspeet, om met de 72-jarige schilder, dichter en keramiekkunstenaar Frans van Hoffen te praten over zijn drijfveren. "God vraagt om een keus van ons mensen en dat moet worden verteld. Dat kan met woorden, maar ook met beelden", aldus Van Hoffen. Lees het interview...

Onderzoek onder studenten over onderwijs

2566521252 e5b763a3d1 bBen je student? Dan heb je wellicht zo je ideeën over de tijd dat je op de middelbare school zat. Je hebt genoten, het ging allemaal wel z'n gangetje of je zou het nu totaal anders aanpakken. Welke mening je ook hebt, ForumC is er benieuwd naar!

Lees meer...

Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners

Uit onderzoek van de Barna Group blijkt dat een grote groep jongeren de kerk vaarwel zegt omdat er ‘te gemakkelijke antwoorden’ worden gegeven op vragen rond geloof en wetenschap. "Een uitdaging voor een jongerenwerker om hier meer van te weten zodat jongeren levenslange volgelingen van Jezus kunnen worden", stelt directeur YfC Edward de Kam in reactie hierop. 

Lees meer...

Jacobsladders in Leeuwarden

Jan Pieter Gootjes en Jakobsladders in Grote Kerk van LeeuwardenVanaf 21 juni zijn er in de Grote Kerk van Leeuwarden heel wat Jakobsladders te zien. Deze beelden, gemaakt door kunstenaar Jan Pieter Gootjes, zijn geïnspireerd door Genesis 28. Gootjes heeft met de kunstwerken Jakobs droom in twee- en driedimensionale beelden vormgegeven.

Lees meer...

Najaarsprogramma AKZ-plus

Theologie is niet alleen voor studeerkamergeleerden, maar voor elke christen die midden in het leven staat! AKZ+ presenteert komend najaar cursussen theologie waar iedereen welkom is.

Lees meer...

Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg

Theo BoerAMERSFOORT – De Stichting Prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut heeft dr. Theo Boer benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Lindeboom Leerstoel Ethiek van de Zorg. Zijn benoeming gaat op 1 september aanstaande in en omvat de collegejaren 2014-2019. De leerstoel is gevestigd aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK). Boer volgt hiermee prof. dr. Henk Jochemsen op, die de leerstoel bezette toen deze nog gevestigd was aan de Vrije Universiteit, te Amsterdam.

Lees meer...

Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed

Kikkerogen Marjan Beuker is installatiekunstenaar en woont en werkt in Leeuwarden. Henk van der Molen reisde af naar Leeuwarden en interviewde haar over haar drive, geloof en werk. "De nieuwe wereld, dat is: alles wordt goed. Het zal fantastisch zijn", aldus Marjan Beuker. Lees meer...

In gesprek over schepping in de gemeente

scheppingOp 24 september organiseert ForumC een congres over schepping, evolutie en de gemeente in Utrecht. Onder de titel ‘Vertel, verhelder en verwonder’ stimuleert ForumC voorgangers en kerkelijk werkers om meer en beter te spreken over de schepping binnen kerken.

Lees meer...

Cursusopzet Durf te denken online

Afgelopen januari gaf ForumC de herziene versie van het cursusboek Durf te denken uit. Ook de cursusopzet is vernieuwd en gepubliceerd op www.durftedenken.org/cursus Lezers kunnen bij ieder hoofdstuk een herziene cursusopzet, voorbereidingsmateriaal en extra bronnen downloaden. 

Lees meer...

Het ideaal van christelijke wetenschap

Ab FlipseVanmiddag (15,45 uur) promoveert ForumC-medewerker Ab Flipse aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de vraag hoe gereformeerden en katholieken natuurwetenschap op eigen wijze vormgaven in de periode 1880-1940. Zijn proefschrift is getiteld: Christelijke wetenschap: Nederlandse rooms-katholieken en gereformeerden over de natuurwetenschap, 1880–1940.

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Bij Benno L. op de koffie
 2. Jaarverslag 2013
 3. Vergeven of vergelden?
 4. Faraday Papers vertaald
 5. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 6. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 7. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 8. Durf te denken bij Door de week (EO)
 9. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 10. Test of Faith vertaald
 11. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 12. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 13. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 14. Korte metten met mythes en mietjes
 15. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 16. Wees je boodschap
 17. Verslag debat over de grote breinvragen
 18. Promotie Cors Visser
 19. Voorbij de breinmythes
 20. In debat over de grote breinvragen
 21. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 22. In de gunst bij het volk
 23. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 24. Uit de ban van de secularisatie
 25. Paul Scholten-studieochtend
 26. Tears Goot 500 Event
 27. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 28. Cursus 'Kunst en geloof'
 29. ForumC in Boston
 30. ForumC en CVPPP partners
 31. In het begin...
 32. Hoop voor morgen!
 33. Expertmeeting economen
 34. Het christelijke van het menselijke
 35. Terugblik Wetenschapsdag 2013
 36. Hooykaasprijs 2013 naar filosoof Van Woudenberg
 37. I&K en ForumC gaan partnerschap aan
 38. Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid
 39. ForumC krijgt geld voor debat schepping en evolutie
 40. Debat 'Kerk en st(r)aat'
 41. Impressie debat 'Public or private'
 42. ForumC on Tour: ook in 2013
 43. Nieuwe publicatie: rancune in de samenleving
 44. Radix Prijs 2012
 45. Paul Scholten-studieochtend
 46. Debat 'Public or Private? Religion in education and society'
 47. De stem van God: Wie spreekt er in je hoofd?
 48. Summerschool voor promovendi: Integer naar de top
 49. ForumC-Wetenschapsdag 2012
 50. Cursus kunst, werkelijkheid en geloof
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat