Nieuws

Het geweten van de advocaat

harry groenenboomAfgelopen zaterdag hield advocaat Harry Groenenboom een lezing over het werk van Paul Scholten voor het Christen-Juristen netwerk van ForumC.

'Het vertrouwen in professionals zoals advocaten, maar ook artsen, accountants en notarissen, staat behoorlijk onder druk. Hoe zit het met het individuele geweten van advocaat en rechter?'

Lees meer...

Schepping en evolutie: hoe nu verder?

bloedmaanAfgelopen donderdag vond op de EH het symposium ‘Schepping en evolutie. Wat vertellen we onze kinderen plaats’. Aanleiding voor het symposium was het uitkomen van het boek ‘Het geheim van topnerd Tycho’ van Corien Oranje en Cees Dekker. Voor sommigen was het symposium een historisch moment, niet op z’n minst omdat het symposium al op voorhand het debat over schepping en evolutie op scherp zette.

Lees meer...

Wetenschappers en grote vragen

question-63916 640Steeds vaker gaan wetenschappers in hun eigen woonplaats in op grote vragen die gaan over geloof, wetenschap en samenleving. Soms op initatief van hunzelf, een andere keer op initiatief van een kerk of vereniging. ForumC ondersteunt deze initiatieven van harte, omdat het bijdraagt aan betere gesprekken en meer verwondering over God en deze wereld. Niet alleen binnen, maar ook buiten christelijke kring.

Lees meer...

Debat stervenskunst

StervenskunstIn samenwerking met debatcentrum De Rode Hoed organiseert ForumC op maandagavond 2 november een verkennend gesprek over stervenskunst. De vraag die centraal staat is hoe we in de samenleving en persoonlijk om gaan met het einde van het leven. Het doel is het verruimen van het debat over levenseinde en het uit de sfeer van alleen euthanasie en palliatieve sedatie te halen.

Lees meer...

Check it out!

Check it out coverVandaag verschijnt bij Uitgeverij Jongbloed het boek ‘Check it out!’ in samenwerking met ForumC. Dit boek bevat kant-en-klaar cursusmateriaal voor jeugdleiders van jongerengroepen vanaf 15 jaar en biedt handvatten om met jongeren in gesprek te gaan over de grote vragen die vanuit de wetenschap op hen afkomen.

Lees meer...

Voorbij het rendementsdenken

Radix omslag 42 2 webIn de wereld van het hoger onderwijs is het al enige tijd onrustig. In toenemende mate is er kritiek op het zogenaamde rendementsdenken. Radix’ zomernummer is gewijd aan deze thematiek. “Onderwijs gaat om relatie, niet om rendement”, aldus prof. dr. Roel Kuiper.

Lees meer...

Cursus kunst en symboliek

79538 1620Op 12, 19 en 26 september organiseert ForumC in Zwolle de cursus ‘Kunst en symboliek in kerk en liturgie’. De cursus gaat in op de vraag wat kunst nu eigenlijk is en wat de betekenis kan zijn van kunst en symboliek in kerk en liturgie. 

Lees meer...

Onbegrip celonderzoek Cees Dekker

Het Reformatorisch Dagblad interviewde onlangs hoogleraar Nanobiologie Cees Dekker naar aanleiding van de Akademieprijs die Dekker eind vorige maand won bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij noemt het in het interview een eer, een prachtige erkenning dat hij de prijs gewonnen heeft en vertelt dat hij het geld wil gebruiken om levende cellen te bouwen.

Lees meer...

Check it out!

check it outHoe ga je als christen om met vragen waarvoor de (moderne) wetenschap ons stelt? Of we orgaandonor mogen worden, bijvoorbeeld. Of we wel een vrije wil hebben. En wat het eigenlijk betekent dat God hemel en aarde heeft geschapen. Binnenkort verschijnt dit cursusboek, waarin we jongeren informatie geven over zes van dit soort lastige onderwerpen. Het boek is bedoeld voor gebruik in groepen. Jeugdgroepen vanaf een jaar of vijftien, maar wie ouder is dan een jaar of twintig en de thema’s interessant vindt kan er natuurlijk ook mee aan de slag.

Lees meer...

Jonge christenwetenschappers vertellen

Elke maandagavond zend de EO in samenwerking met ForumC op Radio 5 een interview uit van Andries Knevel met een jonge christenwetenschapper.

Lees meer...

Jonge christenwetenschappers vertellen (2)

Elke maandagavond zend de EO in samenwerking met ForumC op Radio 5 een interview uit van Andries Knevel met een jonge christenwetenschapper.

Lees meer...

Is God een illusie?

documentaire tofZijn het christelijk geloof en de wetenschap met elkaar te verenigen? In de prachtige, prijswinnende* en driedelige documentaire Test of FAITH bespreken vooraanstaande natuurwetenschappers en theologen een aantal grote vragen:

Lees meer...

'Zonder krediet kunnen we niet'

 

foto debat leven op de pof 3Op dinsdagavond 14 april vond in De Observant aan het Stadhuisplein in Amersfoort een debat plaats met de titel ‘Leven op de pof – krediet & kansen’. Organisatoren ForumC (dat geloof, wetenschap en samenleving met elkaar wil verbinden) en Oikocredit (verstrekker van microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden) namen de ruim 40 deelnemers mee op een zoektocht naar het antwoord op vragen en stellingen die zich lieten samenvatten onder de noemer: ‘Is krediet nou goed of fout?’

 

Lees meer...

'En dus bestaat God!'


Door Ton van Brussel, directeur van debatcentrum de Rode Hoed. Uitgesproken voorafgaand aan het debat ‘Bestaat God wel/niet?’ op 31 maart 2015 in de Rode Hoed.

En dus bestaat God!

TonvanBrussel 2

Tot pakweg vijftig jaar geleden wisten we dat zeker, nadien werd zijn bestaan betwist, maar de laatste jaren is er een opmerkelijke tegenaanval ingezet. Het ene na het andere boek of opiniestuk verschijnt, en dan vooral van gelovigen die zeker zijn van hun God en die zekerheid willen omzetten in bewijslast. Natuurlijk, over niets valt zo mooi te twisten als over geloofszaken. Ze raken hoofd en hart en over meer gaat het niet in het leven.

Lees meer...

Terugblik debat 'Bestaat god wel/niet?'

Debat rodehoed bestaatgodOp 31 maart werd er in de Rode Hoed gediscussieerd over de zin en onzin van argumenten voor het bestaan van God. Dit gebeurde n.a.v. het boek En dus bestaat God van de filosofen Jeroen de Ridder en Emanuel Rutten. In een onderhoudend debat konden de sprekers elkaar maar mondjesmaat vinden. ''De schrijvers hebben in ieder geval laten zien dat gelovigen slim kunnnen zijn.''

 

Lees meer...

Wij zijn verhuisd!

IMG 3913Per 1 april zijn wij verhuisd! Samen met collega's van de Stichting voor Christelijke Filosofie, The European Christian Political Movemen (ECPM) en Christian Political Foundation for Europe (ECPF) betrekken we nu een pand in de Bergstraat in Amersfoort.

Lees meer...

Durf te denken op EH

Sinds deze maand wordt de cursus Durf te denken als vak gegeven op de Evangelische Hogeschool (EH). "Durf te denken draagt er aan bij dat de student het spanningsveld op het terrein van wetenschap en geloof kan verwoorden", aldus directeur Els van Dijk. 

Lees meer...

Don't stop

stop niet

Wat is er nou leuker dan leerlingen te laten ontdekken dat met geloven het denken niet ophoudt? Bén je een docent of kén je een docent die zijn leerlingen wil laten zien dat het geloof in God het denken kan versterken en een sterke basis vormt voor studie of werk?

Lees meer...

Leven op de pof

op de pof flyer

Op dinsdagavond 14 april 2015 organiseert ForumC samen met Oikocredit Nederland een debat over krediet, schulden en welzijn. In Stadscafé De Observant in Amersfoort gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek onder leiding van Ronald Gijsbertsen.

Lees meer...

En dus bestaat God

Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder publiceerden onlangs het boek 'En dus bestaat God', met daarin acht argumenten voor het bestaan van God.
De twee publiceerden als ‘voorafje’ onlangs een artikel in De Volkskrant met een vergelijkbare strekken: Godsgeloof is prima te verdedigen. Dat leverde een levendige discussie op, zowel in de krant als erbuiten.

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Breindag scholen
 2. Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap
 3. Geloofwaardig: denken en doen
 4. Interview schilder Henk Pietersma
 5. Te gek
 6. Wij kunnen niets meer voor u doen
 7. Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'
 8. Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'
 9. Christelijke wetenschappers bij Radio 5
 10. Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus
 11. Onderzoek onder studenten over onderwijs
 12. Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners
 13. Jacobsladders in Leeuwarden
 14. Najaarsprogramma AKZ-plus
 15. Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg
 16. Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed
 17. In gesprek over schepping in de gemeente
 18. Cursusopzet Durf te denken online
 19. Het ideaal van christelijke wetenschap
 20. Bij Benno L. op de koffie
 21. Jaarverslag 2013
 22. Vergeven of vergelden?
 23. Faraday Papers vertaald
 24. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 25. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 26. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 27. Durf te denken bij Door de week (EO)
 28. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 29. Test of Faith vertaald
 30. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 31. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 32. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 33. Korte metten met mythes en mietjes
 34. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 35. Wees je boodschap
 36. Verslag debat over de grote breinvragen
 37. Promotie Cors Visser
 38. Voorbij de breinmythes
 39. In debat over de grote breinvragen
 40. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 41. In de gunst bij het volk
 42. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 43. Uit de ban van de secularisatie
 44. Paul Scholten-studieochtend
 45. Tears Goot 500 Event
 46. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 47. Cursus 'Kunst en geloof'
 48. ForumC in Boston
 49. ForumC en CVPPP partners
 50. In het begin...
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat