Nieuws

Is God een illusie?

documentaire tofZijn het christelijk geloof en de wetenschap met elkaar te verenigen? In de prachtige, prijswinnende* en driedelige documentaire Test of FAITH bespreken vooraanstaande natuurwetenschappers en theologen een aantal grote vragen:

Lees meer...

'Zonder krediet kunnen we niet'

 

foto debat leven op de pof 3Op dinsdagavond 14 april vond in De Observant aan het Stadhuisplein in Amersfoort een debat plaats met de titel ‘Leven op de pof – krediet & kansen’. Organisatoren ForumC (dat geloof, wetenschap en samenleving met elkaar wil verbinden) en Oikocredit (verstrekker van microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden) namen de ruim 40 deelnemers mee op een zoektocht naar het antwoord op vragen en stellingen die zich lieten samenvatten onder de noemer: ‘Is krediet nou goed of fout?’

 

Lees meer...

'En dus bestaat God!'


Door Ton van Brussel, directeur van debatcentrum de Rode Hoed. Uitgesproken voorafgaand aan het debat ‘Bestaat God wel/niet?’ op 31 maart 2015 in de Rode Hoed.

En dus bestaat God!

TonvanBrussel 2

Tot pakweg vijftig jaar geleden wisten we dat zeker, nadien werd zijn bestaan betwist, maar de laatste jaren is er een opmerkelijke tegenaanval ingezet. Het ene na het andere boek of opiniestuk verschijnt, en dan vooral van gelovigen die zeker zijn van hun God en die zekerheid willen omzetten in bewijslast. Natuurlijk, over niets valt zo mooi te twisten als over geloofszaken. Ze raken hoofd en hart en over meer gaat het niet in het leven.

Lees meer...

Terugblik debat 'Bestaat god wel/niet?'

Debat rodehoed bestaatgodOp 31 maart werd er in de Rode Hoed gediscussieerd over de zin en onzin van argumenten voor het bestaan van God. Dit gebeurde n.a.v. het boek En dus bestaat God van de filosofen Jeroen de Ridder en Emanuel Rutten. In een onderhoudend debat konden de sprekers elkaar maar mondjesmaat vinden. ''De schrijvers hebben in ieder geval laten zien dat gelovigen slim kunnnen zijn.''

 

Lees meer...

Wij zijn verhuisd!

IMG 3913Per 1 april zijn wij verhuisd! Samen met collega's van de Stichting voor Christelijke Filosofie, The European Christian Political Movemen (ECPM) en Christian Political Foundation for Europe (ECPF) betrekken we nu een pand in de Bergstraat in Amersfoort.

Lees meer...

Durf te denken op EH

Sinds deze maand wordt de cursus Durf te denken als vak gegeven op de Evangelische Hogeschool (EH). "Durf te denken draagt er aan bij dat de student het spanningsveld op het terrein van wetenschap en geloof kan verwoorden", aldus directeur Els van Dijk. 

Lees meer...

Don't stop

stop niet

Wat is er nou leuker dan leerlingen te laten ontdekken dat met geloven het denken niet ophoudt? Bén je een docent of kén je een docent die zijn leerlingen wil laten zien dat het geloof in God het denken kan versterken en een sterke basis vormt voor studie of werk?

Lees meer...

Leven op de pof

op de pof flyer

Op dinsdagavond 14 april 2015 organiseert ForumC samen met Oikocredit Nederland een debat over krediet, schulden en welzijn. In Stadscafé De Observant in Amersfoort gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek onder leiding van Ronald Gijsbertsen.

Lees meer...

En dus bestaat God

Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder publiceerden onlangs het boek 'En dus bestaat God', met daarin acht argumenten voor het bestaan van God.
De twee publiceerden als ‘voorafje’ onlangs een artikel in De Volkskrant met een vergelijkbare strekken: Godsgeloof is prima te verdedigen. Dat leverde een levendige discussie op, zowel in de krant als erbuiten.

Lees meer...

Breindag scholen

breindagMaandag 16 februari ontmoetten VWO5 leerlingen van het reformatorische Van Lodenstein College en het algemeen christelijke Corderius College elkaar. In een dynamisch programma met filmpjes, stellingen, groepsgesprekken en twee bijdragen van de neurofilosoof dr. Leon de Bruin werden de leerlingen uitgedaagd.

Lees meer...

Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap

radix omslag 40 4Op 1 januari 2015 bestaat Radix 40 jaar. ForumC deed onderzoek naar de geschiedenis van het tijdschrift over geloof, wetenschap en samenleving. In het themanummer dat 24 december a.s. verschijnt presenteert Radix de resultaten van dit onderzoek en kijken academici vooruit naar de toekomst van het debat over geloof en wetenschap. 

Lees meer...

Geloofwaardig: denken en doen

zaad web

Het geloof is pas geloofwaardig - voor niet-christenen én christenen - als mensen hun geloof leven: denken en doen. Voor ons als ForumC betekent dit dat christenen hun geloof weten te vertalen naar wetenschap en samenleving.

Lees meer...

Interview schilder Henk Pietersma

Heil jo keningHenk van der Molen, kunstenaar en coördinator van ForumC-Kunst, gaat in gesprek met kunstenaars die bij ForumC-Kunst zijn aangesloten. Deze keer: Henk Pietersma uit Leeuwarden.

 

Hij is heel duidelijk: beeldend kunstenaar Henk Pietersma (Lemsterland, 1944) doet zijn werk uiteindelijk alleen voor God. Ooit was dat wel anders. Na zijn jeugd raakte hij geloof en God kwijt. Na een ‘lege’ periode keerde hij op zijn schreden terug. Nu hoopt hij vrijheid, hoop en liefde te laten zien in plaats van de kale naaktheid van het menselijk bestaan. Lees het interview...

Te gek

dorpsgekElk dorp en elke stad heeft er wel één: de dorpsgek. Je weet wel, zo iemand die zich niet gedraagt zoals het hoort en rare dingen zegt en doet. En het mooie bij zo’n dorpsgek is dat er met enig mededogen over hem gesproken en naar hem omgekeken wordt. 

Lees meer...

Wij kunnen niets meer voor u doen

zorgOp 9 december 2014 organiseert ForumC i.s.m. het Lindeboom Instituut en debatcentrum Sphinx een gespreksavond rondom het thema ‘Over- en Onderbehandelen in de Zorg’. In Centre Ceramique in Maastricht gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek.

Lees meer...

Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'

Op 24 september vond in Utrecht het congres 'Vertel, verhelder en verwonder' plaats. Ongeveer 100 bezoekers dachten na over de manier waarop in de kerk gesproken wordt over het thema 'schepping'. Op het programma stonden drie lezingen en twee meditaties.

 

Via de links hieronder kunt u de lezingen beluisteren, foto's bekijken en verslagen van het ND en RD lezen.

Lees meer...

Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'

Cursus Kunst, samenleving en geloofOp drie zaterdagen in november organiseert ForumC-Kunst de cursus 'Kunst, samenleving en geloof'. De cursus, die plaatsvindt in Capelle aan den IJssel, mikt qua lesniveau op 'het midden' en is dus toegankelijk, maar zeker niet oppervlakkig. Vragen die de revue passeren zijn onder meer: wat is kunst en wat niet, wat is het belang van kunst? En welke plaats heeft kunst in de samenleving? Docenten uit verschillende hoeken van het veld proberen een antwoord op deze en andere vragen te geven.

 

Meld u op tijd aan, want het aantal plaatsen is beperkt!

Lees meer...

Christelijke wetenschappers bij Radio 5

Christelijke wetenschappersIedere maandagavond is er een christelijke wetenschapper te gast bij Andries Knevel in het Radio 5-programma Door de week. De wetenschappers, waarvan een groot deel in januari 2014 heeft deelgenomen aan de mediatraining van ForumC, praten met Knevel door over de verhouding geloof en wetenschap. Gaan geloof en wetenschap goed samen? Waar loopt een christenwetenschapper anno 2014 tegen aan? En welke rol speelt geloof in het wetenschapsveld? 

Lees meer...

Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus

rondomdetroon-a-FvanHZonder moeite komt Frans van Hoffen ter zake over zijn doel in de (schilder)kunst: de eer van God, de Schepper van het heelal en de redder van mensen. ForumC-kunstenaar Henk van der Molen reisde dit keer af naar Nunspeet, om met de 72-jarige schilder, dichter en keramiekkunstenaar Frans van Hoffen te praten over zijn drijfveren. "God vraagt om een keus van ons mensen en dat moet worden verteld. Dat kan met woorden, maar ook met beelden", aldus Van Hoffen. Lees het interview...

Onderzoek onder studenten over onderwijs

2566521252 e5b763a3d1 bBen je student? Dan heb je wellicht zo je ideeën over de tijd dat je op de middelbare school zat. Je hebt genoten, het ging allemaal wel z'n gangetje of je zou het nu totaal anders aanpakken. Welke mening je ook hebt, ForumC is er benieuwd naar!

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners
 2. Jacobsladders in Leeuwarden
 3. Najaarsprogramma AKZ-plus
 4. Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg
 5. Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed
 6. In gesprek over schepping in de gemeente
 7. Cursusopzet Durf te denken online
 8. Het ideaal van christelijke wetenschap
 9. Bij Benno L. op de koffie
 10. Jaarverslag 2013
 11. Vergeven of vergelden?
 12. Faraday Papers vertaald
 13. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 14. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 15. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 16. Durf te denken bij Door de week (EO)
 17. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 18. Test of Faith vertaald
 19. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 20. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 21. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 22. Korte metten met mythes en mietjes
 23. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 24. Wees je boodschap
 25. Verslag debat over de grote breinvragen
 26. Promotie Cors Visser
 27. Voorbij de breinmythes
 28. In debat over de grote breinvragen
 29. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 30. In de gunst bij het volk
 31. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 32. Uit de ban van de secularisatie
 33. Paul Scholten-studieochtend
 34. Tears Goot 500 Event
 35. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 36. Cursus 'Kunst en geloof'
 37. ForumC in Boston
 38. ForumC en CVPPP partners
 39. In het begin...
 40. Hoop voor morgen!
 41. Expertmeeting economen
 42. Het christelijke van het menselijke
 43. Terugblik Wetenschapsdag 2013
 44. Hooykaasprijs 2013 naar filosoof Van Woudenberg
 45. I&K en ForumC gaan partnerschap aan
 46. Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid
 47. ForumC krijgt geld voor debat schepping en evolutie
 48. Debat 'Kerk en st(r)aat'
 49. Impressie debat 'Public or private'
 50. ForumC on Tour: ook in 2013
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat