Nieuws

Voorbij het rendementsdenken

Radix omslag 42 2 webIn de wereld van het hoger onderwijs is het al enige tijd onrustig. In toenemende mate is er kritiek op het zogenaamde rendementsdenken. Radix’ zomernummer is gewijd aan deze thematiek. “Onderwijs gaat om relatie, niet om rendement”, aldus prof. dr. Roel Kuiper.

Lees meer...

Cursus kunst en symboliek

79538 1620Op 12, 19 en 26 september organiseert ForumC in Zwolle de cursus ‘Kunst en symboliek in kerk en liturgie’. De cursus gaat in op de vraag wat kunst nu eigenlijk is en wat de betekenis kan zijn van kunst en symboliek in kerk en liturgie. 

Lees meer...

Onbegrip celonderzoek Cees Dekker

Het Reformatorisch Dagblad interviewde onlangs hoogleraar Nanobiologie Cees Dekker naar aanleiding van de Akademieprijs die Dekker eind vorige maand won bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij noemt het in het interview een eer, een prachtige erkenning dat hij de prijs gewonnen heeft en vertelt dat hij het geld wil gebruiken om levende cellen te bouwen.

Lees meer...

Check it out!

check it outHoe ga je als christen om met vragen waarvoor de (moderne) wetenschap ons stelt? Of we orgaandonor mogen worden, bijvoorbeeld. Of we wel een vrije wil hebben. En wat het eigenlijk betekent dat God hemel en aarde heeft geschapen. Binnenkort verschijnt dit cursusboek, waarin we jongeren informatie geven over zes van dit soort lastige onderwerpen. Het boek is bedoeld voor gebruik in groepen. Jeugdgroepen vanaf een jaar of vijftien, maar wie ouder is dan een jaar of twintig en de thema’s interessant vindt kan er natuurlijk ook mee aan de slag.

Lees meer...

Jonge christenwetenschappers vertellen

Elke maandagavond zend de EO in samenwerking met ForumC op Radio 5 een interview uit van Andries Knevel met een jonge christenwetenschapper.

Lees meer...

Jonge christenwetenschappers vertellen (2)

Elke maandagavond zend de EO in samenwerking met ForumC op Radio 5 een interview uit van Andries Knevel met een jonge christenwetenschapper.

Lees meer...

Is God een illusie?

documentaire tofZijn het christelijk geloof en de wetenschap met elkaar te verenigen? In de prachtige, prijswinnende* en driedelige documentaire Test of FAITH bespreken vooraanstaande natuurwetenschappers en theologen een aantal grote vragen:

Lees meer...

'Zonder krediet kunnen we niet'

 

foto debat leven op de pof 3Op dinsdagavond 14 april vond in De Observant aan het Stadhuisplein in Amersfoort een debat plaats met de titel ‘Leven op de pof – krediet & kansen’. Organisatoren ForumC (dat geloof, wetenschap en samenleving met elkaar wil verbinden) en Oikocredit (verstrekker van microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden) namen de ruim 40 deelnemers mee op een zoektocht naar het antwoord op vragen en stellingen die zich lieten samenvatten onder de noemer: ‘Is krediet nou goed of fout?’

 

Lees meer...

'En dus bestaat God!'


Door Ton van Brussel, directeur van debatcentrum de Rode Hoed. Uitgesproken voorafgaand aan het debat ‘Bestaat God wel/niet?’ op 31 maart 2015 in de Rode Hoed.

En dus bestaat God!

TonvanBrussel 2

Tot pakweg vijftig jaar geleden wisten we dat zeker, nadien werd zijn bestaan betwist, maar de laatste jaren is er een opmerkelijke tegenaanval ingezet. Het ene na het andere boek of opiniestuk verschijnt, en dan vooral van gelovigen die zeker zijn van hun God en die zekerheid willen omzetten in bewijslast. Natuurlijk, over niets valt zo mooi te twisten als over geloofszaken. Ze raken hoofd en hart en over meer gaat het niet in het leven.

Lees meer...

Terugblik debat 'Bestaat god wel/niet?'

Debat rodehoed bestaatgodOp 31 maart werd er in de Rode Hoed gediscussieerd over de zin en onzin van argumenten voor het bestaan van God. Dit gebeurde n.a.v. het boek En dus bestaat God van de filosofen Jeroen de Ridder en Emanuel Rutten. In een onderhoudend debat konden de sprekers elkaar maar mondjesmaat vinden. ''De schrijvers hebben in ieder geval laten zien dat gelovigen slim kunnnen zijn.''

 

Lees meer...

Wij zijn verhuisd!

IMG 3913Per 1 april zijn wij verhuisd! Samen met collega's van de Stichting voor Christelijke Filosofie, The European Christian Political Movemen (ECPM) en Christian Political Foundation for Europe (ECPF) betrekken we nu een pand in de Bergstraat in Amersfoort.

Lees meer...

Durf te denken op EH

Sinds deze maand wordt de cursus Durf te denken als vak gegeven op de Evangelische Hogeschool (EH). "Durf te denken draagt er aan bij dat de student het spanningsveld op het terrein van wetenschap en geloof kan verwoorden", aldus directeur Els van Dijk. 

Lees meer...

Don't stop

stop niet

Wat is er nou leuker dan leerlingen te laten ontdekken dat met geloven het denken niet ophoudt? Bén je een docent of kén je een docent die zijn leerlingen wil laten zien dat het geloof in God het denken kan versterken en een sterke basis vormt voor studie of werk?

Lees meer...

Leven op de pof

op de pof flyer

Op dinsdagavond 14 april 2015 organiseert ForumC samen met Oikocredit Nederland een debat over krediet, schulden en welzijn. In Stadscafé De Observant in Amersfoort gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek onder leiding van Ronald Gijsbertsen.

Lees meer...

En dus bestaat God

Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder publiceerden onlangs het boek 'En dus bestaat God', met daarin acht argumenten voor het bestaan van God.
De twee publiceerden als ‘voorafje’ onlangs een artikel in De Volkskrant met een vergelijkbare strekken: Godsgeloof is prima te verdedigen. Dat leverde een levendige discussie op, zowel in de krant als erbuiten.

Lees meer...

Breindag scholen

breindagMaandag 16 februari ontmoetten VWO5 leerlingen van het reformatorische Van Lodenstein College en het algemeen christelijke Corderius College elkaar. In een dynamisch programma met filmpjes, stellingen, groepsgesprekken en twee bijdragen van de neurofilosoof dr. Leon de Bruin werden de leerlingen uitgedaagd.

Lees meer...

Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap

radix omslag 40 4Op 1 januari 2015 bestaat Radix 40 jaar. ForumC deed onderzoek naar de geschiedenis van het tijdschrift over geloof, wetenschap en samenleving. In het themanummer dat 24 december a.s. verschijnt presenteert Radix de resultaten van dit onderzoek en kijken academici vooruit naar de toekomst van het debat over geloof en wetenschap. 

Lees meer...

Geloofwaardig: denken en doen

zaad web

Het geloof is pas geloofwaardig - voor niet-christenen én christenen - als mensen hun geloof leven: denken en doen. Voor ons als ForumC betekent dit dat christenen hun geloof weten te vertalen naar wetenschap en samenleving.

Lees meer...

Interview schilder Henk Pietersma

Heil jo keningHenk van der Molen, kunstenaar en coördinator van ForumC-Kunst, gaat in gesprek met kunstenaars die bij ForumC-Kunst zijn aangesloten. Deze keer: Henk Pietersma uit Leeuwarden.

 

Hij is heel duidelijk: beeldend kunstenaar Henk Pietersma (Lemsterland, 1944) doet zijn werk uiteindelijk alleen voor God. Ooit was dat wel anders. Na zijn jeugd raakte hij geloof en God kwijt. Na een ‘lege’ periode keerde hij op zijn schreden terug. Nu hoopt hij vrijheid, hoop en liefde te laten zien in plaats van de kale naaktheid van het menselijk bestaan. Lees het interview...

Te gek

dorpsgekElk dorp en elke stad heeft er wel één: de dorpsgek. Je weet wel, zo iemand die zich niet gedraagt zoals het hoort en rare dingen zegt en doet. En het mooie bij zo’n dorpsgek is dat er met enig mededogen over hem gesproken en naar hem omgekeken wordt. 

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Wij kunnen niets meer voor u doen
 2. Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'
 3. Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'
 4. Christelijke wetenschappers bij Radio 5
 5. Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus
 6. Onderzoek onder studenten over onderwijs
 7. Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners
 8. Jacobsladders in Leeuwarden
 9. Najaarsprogramma AKZ-plus
 10. Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg
 11. Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed
 12. In gesprek over schepping in de gemeente
 13. Cursusopzet Durf te denken online
 14. Het ideaal van christelijke wetenschap
 15. Bij Benno L. op de koffie
 16. Jaarverslag 2013
 17. Vergeven of vergelden?
 18. Faraday Papers vertaald
 19. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 20. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 21. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 22. Durf te denken bij Door de week (EO)
 23. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 24. Test of Faith vertaald
 25. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 26. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 27. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 28. Korte metten met mythes en mietjes
 29. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 30. Wees je boodschap
 31. Verslag debat over de grote breinvragen
 32. Promotie Cors Visser
 33. Voorbij de breinmythes
 34. In debat over de grote breinvragen
 35. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 36. In de gunst bij het volk
 37. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 38. Uit de ban van de secularisatie
 39. Paul Scholten-studieochtend
 40. Tears Goot 500 Event
 41. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 42. Cursus 'Kunst en geloof'
 43. ForumC in Boston
 44. ForumC en CVPPP partners
 45. In het begin...
 46. Hoop voor morgen!
 47. Expertmeeting economen
 48. Het christelijke van het menselijke
 49. Terugblik Wetenschapsdag 2013
 50. Hooykaasprijs 2013 naar filosoof Van Woudenberg
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat