Nieuws

Gezocht: nieuwe voorzitter en bestuurslid

vacature bestuursledenVanwege het vertrek van Eppo Bruins als voorzitter (i.v.m. zijn benoeming als lid van de Tweede Kamer) is ForumC op zoek naar een nieuwe voorzitter. Daarnaast is in september een bestuurslid aftredend, na de maximale termijn van zes jaar. We zoeken in ieder geval één bestuurslid met een bèta-achtergrond. Bekijk de profielschets

Haal God uit de wet

ForumC-middel-9031'Hoe zorg je ervoor dat God wordt geëerd in de samenleving? Naar mijn stellige overtuiging niet door formuleringen die voor veel mensen volstrekt inhoudsloos zijn en zelfs wrevel oproepen', dat stelt Cors Visser vandaag in het ND. 

Lees meer...

Het beste voor 2016

het beste voor 2016Bestuur en staf van ForumC wensen u het allerbeste voor 2016!

 

Blijft u ook in het nieuwe jaar met ons nadenken over grote vragen die gaan over geloof, wetenschap en samenleving?

 

In de ban van het begin

‘Het echte debat is pas net op gang gekomen’, stelt Cees Dekker samen met Andries Knevel in het tijdschrift Radix. ‘Nu moet de theologie er mee aan de gang’, aldus Knevel in het duo-interview over 25 jaar evolutiedebat.

Lees meer...

Is delen samen spelen of het nieuwe stelen?

delen of stelenVergroot de deeleconomie de bereidheid om deel- en geefgedrag te vertonen of is het een listige neokapitalistische truc? Het antwoord op die vraag hangt volgens Marcel Canoy en Helen Toxopeus af van de cultuur die er op het deelplatform heerst.

Lees meer...

De spelende kerk

De spelende kerk LROveral ter wereld komen merkwaardige plukjes mensen samen, op zondag en door de week. Die gemeenschappen dienen God, maar veranderen ook nog eens de wereld, blijkt uit internationaal sociologisch onderzoek. Zij hebben grote invloed op de samenleving, zowel direct als indirect. Door tegendraads zichzelf te zijn en door samen te werken met lokale instanties en buurtbewoners. En hier ligt een probleem: dat laatste gebeurt in Nederland weinig. Hier hebben kerken alle taken uitbesteed aan christelijke organisaties. Daardoor zijn kerken clubs geworden, groepjes gelijkgestemden die hun wereldlijke missie overlaten aan professionals. Gelukkig is er een plezierige oplossing: spelen!

Lees meer...

Als je er maar op tijd mee begint

Sterven kan beterHoe vreemd het ook klinkt, maar omgang met je sterfelijkheid lukt nauwelijks op je sterfbed. Het is iets dat je bij heel andere gelegenheden zou moeten doen. Zoals vanavond bijvoorbeeld.

Lees meer...

Geloof & wetenschap.nl vernieuwd

Presentatie-website

We hebben de website Geloof&wetenschap.nl vernieuwd! Een voordeel voor u als lezer is dat de nieuwe website zich automatisch aanpast aan de grootte van uw beeldscherm. Zowel vanaf uw computer, tablet en telefoon heeft u nu een duidelijk overzicht en zijn artikelen prettig om te lezen.

Lees meer...

Crowdfunding geslaagd!

Het is ForumC gelukt via crowdfunding het benodigde bedrag voor de upgrade van Geloof&Wetenschap.nl te ontvangen, binnen de daarvoor gestelde termijn. Daar zijn we ontzettend blij mee! De voorbereidingen voor de upgrade zijn inmiddels in volle gang. Dank aan iedereen die op deze manier heeft willen investeren in de dialoog over geloof en wetenschap.

Lees meer...

Open geloven

open gelovenPast het christelijk geloof in onze moderne wereld? Het nieuwe boek 'Open geloven' is geschreven door Jart Voortman en geeft een introductie en verantwoording van het christelijk geloof in onze moderne tijd. 

Lees meer...

Economie draait niet om geld

omslagDinsdagavond 17 november presenteert Dirk Bezemer het nieuwe boek ‘Economie draait niet om geld, relaties als principe voor een nieuwe economie’ bij boekhandel Riemer in Groningen. 

Lees meer...

Sterven kan beter

Maandagavond 2 november trapt verpleeghuisarts Bert Keizer in debatcentrum De Rode Hoed het gesprek af over de periode die vooraf gaat Bert Keizer (beeld Wikipedia)aan de dood.

Lees meer...

Het geweten van de advocaat

harry groenenboomAfgelopen zaterdag hield advocaat Harry Groenenboom een lezing over het werk van Paul Scholten voor het Christen-Juristen netwerk van ForumC.

'Het vertrouwen in professionals zoals advocaten, maar ook artsen, accountants en notarissen, staat behoorlijk onder druk. Hoe zit het met het individuele geweten van advocaat en rechter?'

Lees meer...

Schepping en evolutie: hoe nu verder?

bloedmaanAfgelopen donderdag vond op de EH het symposium ‘Schepping en evolutie. Wat vertellen we onze kinderen plaats’. Aanleiding voor het symposium was het uitkomen van het boek ‘Het geheim van topnerd Tycho’ van Corien Oranje en Cees Dekker. Voor sommigen was het symposium een historisch moment, niet op z’n minst omdat het symposium al op voorhand het debat over schepping en evolutie op scherp zette.

Lees meer...

Wetenschappers en grote vragen

question-63916 640Steeds vaker gaan wetenschappers in hun eigen woonplaats in op grote vragen die gaan over geloof, wetenschap en samenleving. Soms op initatief van hunzelf, een andere keer op initiatief van een kerk of vereniging. ForumC ondersteunt deze initiatieven van harte, omdat het bijdraagt aan betere gesprekken en meer verwondering over God en deze wereld. Niet alleen binnen, maar ook buiten christelijke kring.

Lees meer...

Debat stervenskunst

StervenskunstIn samenwerking met debatcentrum De Rode Hoed organiseert ForumC op maandagavond 2 november een verkennend gesprek over stervenskunst. De vraag die centraal staat is hoe we in de samenleving en persoonlijk om gaan met het einde van het leven. Het doel is het verruimen van het debat over levenseinde en het uit de sfeer van alleen euthanasie en palliatieve sedatie te halen.

Lees meer...

Check it out!

Check it out coverVandaag verschijnt bij Uitgeverij Jongbloed het boek ‘Check it out!’ in samenwerking met ForumC. Dit boek bevat kant-en-klaar cursusmateriaal voor jeugdleiders van jongerengroepen vanaf 15 jaar en biedt handvatten om met jongeren in gesprek te gaan over de grote vragen die vanuit de wetenschap op hen afkomen.

Lees meer...

Voorbij het rendementsdenken

Radix omslag 42 2 webIn de wereld van het hoger onderwijs is het al enige tijd onrustig. In toenemende mate is er kritiek op het zogenaamde rendementsdenken. Radix’ zomernummer is gewijd aan deze thematiek. “Onderwijs gaat om relatie, niet om rendement”, aldus prof. dr. Roel Kuiper.

Lees meer...

Cursus kunst en symboliek

79538 1620Op 12, 19 en 26 september organiseert ForumC in Zwolle de cursus ‘Kunst en symboliek in kerk en liturgie’. De cursus gaat in op de vraag wat kunst nu eigenlijk is en wat de betekenis kan zijn van kunst en symboliek in kerk en liturgie. 

Lees meer...

Onbegrip celonderzoek Cees Dekker

Het Reformatorisch Dagblad interviewde onlangs hoogleraar Nanobiologie Cees Dekker naar aanleiding van de Akademieprijs die Dekker eind vorige maand won bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij noemt het in het interview een eer, een prachtige erkenning dat hij de prijs gewonnen heeft en vertelt dat hij het geld wil gebruiken om levende cellen te bouwen.

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Check it out!
 2. Jonge christenwetenschappers vertellen
 3. Jonge christenwetenschappers vertellen (2)
 4. Is God een illusie?
 5. 'Zonder krediet kunnen we niet'
 6. 'En dus bestaat God!'
 7. Terugblik debat 'Bestaat god wel/niet?'
 8. Wij zijn verhuisd!
 9. Durf te denken op EH
 10. Don't stop
 11. Leven op de pof
 12. En dus bestaat God
 13. Breindag scholen
 14. Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap
 15. Geloofwaardig: denken en doen
 16. Interview schilder Henk Pietersma
 17. Te gek
 18. Wij kunnen niets meer voor u doen
 19. Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'
 20. Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'
 21. Christelijke wetenschappers bij Radio 5
 22. Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus
 23. Onderzoek onder studenten over onderwijs
 24. Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners
 25. Jacobsladders in Leeuwarden
 26. Najaarsprogramma AKZ-plus
 27. Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg
 28. Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed
 29. In gesprek over schepping in de gemeente
 30. Cursusopzet Durf te denken online
 31. Het ideaal van christelijke wetenschap
 32. Bij Benno L. op de koffie
 33. Jaarverslag 2013
 34. Vergeven of vergelden?
 35. Faraday Papers vertaald
 36. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 37. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 38. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 39. Durf te denken bij Door de week (EO)
 40. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 41. Test of Faith vertaald
 42. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 43. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 44. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 45. Korte metten met mythes en mietjes
 46. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 47. Wees je boodschap
 48. Verslag debat over de grote breinvragen
 49. Promotie Cors Visser
 50. Voorbij de breinmythes
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat