Nieuws

Jaarverslag 2013

De druppelForumC wil in gesprek met iedereen die daarvoor open staat, het christelijk geloof verbinden met de vragen van de samenleving, de cultuur en het eigen leven. Met onze activiteiten zetten we aan tot een stroom van gesprek tussen christenen en niet-christenen.

Lees meer...

Vergeven of vergelden?

Wat is de waarde van vergeving in een moderne samenleving? Over deze vraag gaan dinsdag 15 april hoogleraar filosofie Paul van Tongeren, pedagoog en publiciste Colet van der Ven, dominee Rikko Voorberg en rechter en hoogleraar Gerrard Boot in de Rode Hoed in debat

Lees meer...

Faraday Papers vertaald

Op initiatief van ForumC worden de Faraday Papers naar het Nederlands vertaald. De Faraday Papers behandelen een breed scala van onderwerpen die te maken hebben met de interacties tussen religie en wetenschap.

Lees meer...

Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren

Facebookgroep geloofenwetenschapGisteravond verwelkomde ForumC het 1000e lid van de Facebookgroep Geloof & Wetenschap. In deze groep wordt gediscussieerd over de relatie tussen geloof en wetenschap.

Lees meer...

Startpunt van doordenken geloof in deze tijd

Hoofdredacteur Arie Kok beveelt Durf te denken in de maarteditie van De Nieuwe Koers 'zeer' aan onder alle slimmerikken en hun ouders, vooral als uitvalsbasis voor verder denken.

Lees meer...

Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken

Roel KuiperProf. dr. Roel Kuiper (mede-auteur Durf te denken) zegt 21 februari in het ND dat studenten niet bang hoeven te zijn dat ze aan het denken worden gezet: 'Als je gelooft, stop je niet met denken.'

Lees meer...

Durf te denken bij Door de week (EO)

Andries KnevelGisteren waren Durf te denken-auteurs Maarten Vogelaar en Robert van Puttten bij het radioprogramma Door de week (EO). Ze spraken met Andries Knevel over onder meer het waarom van en de behoefte aan het boek Durf te denken onder studenten en verdiepen zich met Knevel in het begrip levensoriëntatie. Luister hier naar het fragment.

Lees meer...

Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd

aanbieding durf te denkenForumC heeft afgelopen donderdag de nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd. Directeur van studentenorganisatie IFES Gerbert Hengelaar nam het eerste exemplaar van het cursusboek in ontvangst. Hengelaar: “Dit boek is van grote betekenis voor studenten”.  

Lees meer...

Test of Faith vertaald

ForumC stelt eind januari materiaal ter beschikking voor kerken en jeugdgroepen over geloof en wetenschap. Het materiaal, getiteld Test of Faith, is opgezet door het Faraday Institute (Cambridge) en door ForumC vertaald naar de Nederlandse taal en cultuur. Test of Faith bestaat uit een boek (leidersgids), online cursusmateriaal en video. Diverse kerken en jeugdgroepen starten eind deze maand al met Test of Faith. Wilt u ook vast materiaal reserveren? Mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .  Voor een voorproefje ga naar de Engelstalige website, www.testoffaith.com 

Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend

Tim Keller vraagt zich af of het vanzelfsprekend is dat het scheppingsgeloof en de evolutietheorie elkaar uitsluiten. In het essay, dat geschreven is in opdracht van het The Biologos Forum en is vertaald door ForumC, gaat Keller in op de taak die voorgangers volgens hem in deze discussie hebben. Lees verder...

Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap

Tiffany Education centerDriekwart van de Nederlandse hoogleraren vindt dat er geen sprake is van een conflict tussen geloof en wetenschap. Datzelfde geldt voor meer dan de helft van de atheïstische hoogleraren. Dit blijkt uit onderzoek van ForumC.

Lees meer...

Schepping en evolutie: uit de loopgraven?

SAM 0074Begin oktober vond het tweede Genesiscongres van ForumC plaats. Net als twee jaar geleden was het doel om christenen met verschillende visies op schepping en evolutie met elkaar in gesprek te brengen.

Lees meer...

Korte metten met mythes en mietjes

ForumC-vrijegeesten-mid-2503

Op 15 november organiseerde ForumC (i.s.m. Stichting Brein in Beeld) het debat 'Vrije Geesten', over het brein, vrije wil, religie en God. Sprekers waren neurofilosoof Leon de Bruin, hersenonderzoeker Jeroen Geurts en de psychiaters Gerrit Glas en Iris Sommer. Zij schotelden het publiek een vermakelijk debat voor. Opvallend was dat grote claims als die van neurobioloog Dick Swaab ('wij zijn ons brein') eensgezind aan de kant werden geschoven. En passant werd er afgerekend met enkele breinmythes. Maar de debaters waren het niet altijd met elkaar eens. 

Lees meer...

Veel wetenschappers geloviger dan ze denken

Herman van Praag“Ik vermoed dat veel wetenschappers geloviger zijn dan ze toegeven”. Dit zei emeritus-hoogleraar Herman van Praag afgelopen maandag in Dit is de Zondag (EO). Beluister het fragment

Lees meer...

Wees je boodschap

Cors visser"Wij houden van mooie verhalen. Maar soms zijn verhalen verzinsels. Ook van evangelicalen." Zo betoog Cors Visser tijdens het Goot 500 Event op 2 november. Evangelicalen willen graag rechtbrengers zijn, verschil maken. Maar kan dat eigenlijk wel? Bekijk hier de boodschap van Cors Visser over evangelicalen en rechtbrengen tijdens het Goot 500 event.

Lees meer...

Verslag debat over de grote breinvragen

ForumC-vrijegeestenDebatleider Pia Dijkstra verwooordde het vrijdagavond goed in de Rode Hoed: 'Wat weten we eigenlijk nog weinig.' En inderdaad, de wetenschap weet nog weinig over de vrije wil, bijna-doodervaringen, religie en God in het brein. De volle zaal wist het wel. De vrije wil bestaat; bijna-doorervaringen bewijzen niet dat er leven is na de dood en God is geen product van het brein. Paul Delfgaauw schreef een verslag voor www.geloofenwetenschap.nl van het debat oer de 'grote breinvragen'. Lees meer...

Lees meer...

Promotie Cors Visser

promotie ir. Cors VisserGisteren promoveerde Cors Visser, directeur ForumC, in de sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op zijn proefschrift 'In de gunst bij het volk. Evangelicalen, religie en de civil society'.  Hij nam zijn doctorsbul in ontvangst bij laudatio van promotoren prof. dr.  A. van Harskamp en prof. dr. R. Kuiper. 

Lees meer...

Voorbij de breinmythes

tumblr-avaarkleinWist je dat je maar 10 procent van je hersenen gebruikt? Dat je brein tijdens het slapen op non-actief gaat? Wist je dat je dominante hersendeel bepaalt of je creatief (dominante rechterhelft) dan wel rationeel (linkerhelft) bent?

Lees meer...

In debat over de grote breinvragen

Op vrijdag 15 november gaan neurowetenschapper Jeroen Geurts, neurofilosoof Leon de Bruin, psychiater Iris Sommer en filosoof en psychiater Gerrit Glas met elkaar in debat over de grote breinvragen. Het Nationaal Debat ‘Vrije Geesten' van ForumC en Brein in Beeld vindt plaats in Amsterdam. De avond staat onder leiding van Pia Dijkstra.

Lees meer...

Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap

Grenzen van de wetenschapOp 9 oktober organiseerde ForumC in samenwerking met Science Café Deventer een avond over het thema 'Wetenschap & Geloof: over de grenzen van wetenschap'.

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. In de gunst bij het volk
 2. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 3. Uit de ban van de secularisatie
 4. Paul Scholten-studieochtend
 5. Tears Goot 500 Event
 6. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 7. Cursus 'Kunst en geloof'
 8. ForumC in Boston
 9. ForumC en CVPPP partners
 10. In het begin...
 11. Hoop voor morgen!
 12. Expertmeeting economen
 13. Het christelijke van het menselijke
 14. Terugblik Wetenschapsdag 2013
 15. Hooykaasprijs 2013 naar filosoof Van Woudenberg
 16. I&K en ForumC gaan partnerschap aan
 17. Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid
 18. ForumC krijgt geld voor debat schepping en evolutie
 19. Debat 'Kerk en st(r)aat'
 20. Impressie debat 'Public or private'
 21. ForumC on Tour: ook in 2013
 22. Nieuwe publicatie: rancune in de samenleving
 23. Radix Prijs 2012
 24. Paul Scholten-studieochtend
 25. Debat 'Public or Private? Religion in education and society'
 26. De stem van God: Wie spreekt er in je hoofd?
 27. Summerschool voor promovendi: Integer naar de top
 28. ForumC-Wetenschapsdag 2012
 29. Cursus kunst, werkelijkheid en geloof
 30. Geneesmiddelenonderzoek
 31. De Godsformule: kun je via wetenschap God bewijzen?
 32. ForumC traint organisatoren kerkpodia
 33. ForumC en McGrath dagen studenten uit tot denken
 34. Colleges schepping, geloof en wetenschap
 35. ForumC-Wetenschapsdag 2012
 36. Colleges schepping, geloof en wetenschap
 37. Frans van Santen nieuwe directeur IMPACT Netwerk
 38. ForumC on Tour in Amersfoort over geneesmiddelenonderzoek
 39. Wordt Nederland steeds rancuneuzer?
 40. Conferentie Oxford: Bijbellezen niet genoeg
 41. Integral mission ontstijgt scheiding diaconaat en zending
 42. Heden en verleden van rancune
 43. Radio-uitzending 'Geloof in de kunst'
 44. De rancuneuze burger
 45. Onrechtvaardige machtsverhoudingen
 46. Cees Dekker wint eerste Reijer Hooykaasprijs
 47. ForumC-Kunst start netwerk kunstenaars
 48. Nationaal Debat ‘No Faith in Science'
 49. Evolutiecongres van ForumC in het nieuws
 50. ForumC lanceert website geloofenwetenschap.nl
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat