Nieuws

Radix: 40 jaar geworteld in geloof en wetenschap

radix omslag 40 4Op 1 januari 2015 bestaat Radix 40 jaar. ForumC deed onderzoek naar de geschiedenis van het tijdschrift over geloof, wetenschap en samenleving. In het themanummer dat 24 december a.s. verschijnt presenteert Radix de resultaten van dit onderzoek en kijken academici vooruit naar de toekomst van het debat over geloof en wetenschap. 

Lees meer...

Geloofwaardig: denken en doen

zaad web

Het geloof is pas geloofwaardig - voor niet-christenen én christenen - als mensen hun geloof leven: denken en doen. Voor ons als ForumC betekent dit dat christenen hun geloof weten te vertalen naar wetenschap en samenleving.

Lees meer...

Interview schilder Henk Pietersma

Heil jo keningHenk van der Molen, kunstenaar en coördinator van ForumC-Kunst, gaat in gesprek met kunstenaars die bij ForumC-Kunst zijn aangesloten. Deze keer: Henk Pietersma uit Leeuwarden.

 

Hij is heel duidelijk: beeldend kunstenaar Henk Pietersma (Lemsterland, 1944) doet zijn werk uiteindelijk alleen voor God. Ooit was dat wel anders. Na zijn jeugd raakte hij geloof en God kwijt. Na een ‘lege’ periode keerde hij op zijn schreden terug. Nu hoopt hij vrijheid, hoop en liefde te laten zien in plaats van de kale naaktheid van het menselijk bestaan. Lees het interview...

Wij kunnen niets meer voor u doen

zorgOp 9 december 2014 organiseert ForumC i.s.m. het Lindeboom Instituut en debatcentrum Sphinx een gespreksavond rondom het thema ‘Over- en Onderbehandelen in de Zorg’. In Centre Ceramique in Maastricht gaan vier deskundigen met elkaar in gesprek.

Lees meer...

Terugblik congres 'Vertel, verhelder en verwonder'

Op 24 september vond in Utrecht het congres 'Vertel, verhelder en verwonder' plaats. Ongeveer 100 bezoekers dachten na over de manier waarop in de kerk gesproken wordt over het thema 'schepping'. Op het programma stonden drie lezingen en twee meditaties.

 

Via de links hieronder kunt u de lezingen beluisteren, foto's bekijken en verslagen van het ND en RD lezen.

Lees meer...

Cursus 'Kunst, samenleving en geloof'

Cursus Kunst, samenleving en geloofOp drie zaterdagen in november organiseert ForumC-Kunst de cursus 'Kunst, samenleving en geloof'. De cursus, die plaatsvindt in Capelle aan den IJssel, mikt qua lesniveau op 'het midden' en is dus toegankelijk, maar zeker niet oppervlakkig. Vragen die de revue passeren zijn onder meer: wat is kunst en wat niet, wat is het belang van kunst? En welke plaats heeft kunst in de samenleving? Docenten uit verschillende hoeken van het veld proberen een antwoord op deze en andere vragen te geven.

 

Meld u op tijd aan, want het aantal plaatsen is beperkt!

Lees meer...

Christelijke wetenschappers bij Radio 5

Christelijke wetenschappersIedere maandagavond is er een christelijke wetenschapper te gast bij Andries Knevel in het Radio 5-programma Door de week. De wetenschappers, waarvan een groot deel in januari 2014 heeft deelgenomen aan de mediatraining van ForumC, praten met Knevel door over de verhouding geloof en wetenschap. Gaan geloof en wetenschap goed samen? Waar loopt een christenwetenschapper anno 2014 tegen aan? En welke rol speelt geloof in het wetenschapsveld? 

Lees meer...

Kunstenaar Frans van Hoffen: God vraagt om een keus

rondomdetroon-a-FvanHZonder moeite komt Frans van Hoffen ter zake over zijn doel in de (schilder)kunst: de eer van God, de Schepper van het heelal en de redder van mensen. ForumC-kunstenaar Henk van der Molen reisde dit keer af naar Nunspeet, om met de 72-jarige schilder, dichter en keramiekkunstenaar Frans van Hoffen te praten over zijn drijfveren. "God vraagt om een keus van ons mensen en dat moet worden verteld. Dat kan met woorden, maar ook met beelden", aldus Van Hoffen. Lees het interview...

Onderzoek onder studenten over onderwijs

2566521252 e5b763a3d1 bBen je student? Dan heb je wellicht zo je ideeën over de tijd dat je op de middelbare school zat. Je hebt genoten, het ging allemaal wel z'n gangetje of je zou het nu totaal anders aanpakken. Welke mening je ook hebt, ForumC is er benieuwd naar!

Lees meer...

Jongeren zeggen kerk vaarwel door dooddoeners

Uit onderzoek van de Barna Group blijkt dat een grote groep jongeren de kerk vaarwel zegt omdat er ‘te gemakkelijke antwoorden’ worden gegeven op vragen rond geloof en wetenschap. "Een uitdaging voor een jongerenwerker om hier meer van te weten zodat jongeren levenslange volgelingen van Jezus kunnen worden", stelt directeur YfC Edward de Kam in reactie hierop. 

Lees meer...

Jacobsladders in Leeuwarden

Jan Pieter Gootjes en Jakobsladders in Grote Kerk van LeeuwardenVanaf 21 juni zijn er in de Grote Kerk van Leeuwarden heel wat Jakobsladders te zien. Deze beelden, gemaakt door kunstenaar Jan Pieter Gootjes, zijn geïnspireerd door Genesis 28. Gootjes heeft met de kunstwerken Jakobs droom in twee- en driedimensionale beelden vormgegeven.

Lees meer...

Najaarsprogramma AKZ-plus

Theologie is niet alleen voor studeerkamergeleerden, maar voor elke christen die midden in het leven staat! AKZ+ presenteert komend najaar cursussen theologie waar iedereen welkom is.

Lees meer...

Theo Boer hoogleraar leerstoel Ethiek van de zorg

Theo BoerAMERSFOORT – De Stichting Prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut heeft dr. Theo Boer benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Lindeboom Leerstoel Ethiek van de Zorg. Zijn benoeming gaat op 1 september aanstaande in en omvat de collegejaren 2014-2019. De leerstoel is gevestigd aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK). Boer volgt hiermee prof. dr. Henk Jochemsen op, die de leerstoel bezette toen deze nog gevestigd was aan de Vrije Universiteit, te Amsterdam.

Lees meer...

Kunstenaar Marjan Beuker: alles wordt goed

Kikkerogen Marjan Beuker is installatiekunstenaar en woont en werkt in Leeuwarden. Henk van der Molen reisde af naar Leeuwarden en interviewde haar over haar drive, geloof en werk. "De nieuwe wereld, dat is: alles wordt goed. Het zal fantastisch zijn", aldus Marjan Beuker. Lees meer...

In gesprek over schepping in de gemeente

scheppingOp 24 september organiseert ForumC een congres over schepping, evolutie en de gemeente in Utrecht. Onder de titel ‘Vertel, verhelder en verwonder’ stimuleert ForumC voorgangers en kerkelijk werkers om meer en beter te spreken over de schepping binnen kerken.

Lees meer...

Cursusopzet Durf te denken online

Afgelopen januari gaf ForumC de herziene versie van het cursusboek Durf te denken uit. Ook de cursusopzet is vernieuwd en gepubliceerd op www.durftedenken.org/cursus Lezers kunnen bij ieder hoofdstuk een herziene cursusopzet, voorbereidingsmateriaal en extra bronnen downloaden. 

Lees meer...

Het ideaal van christelijke wetenschap

Ab FlipseVanmiddag (15,45 uur) promoveert ForumC-medewerker Ab Flipse aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de vraag hoe gereformeerden en katholieken natuurwetenschap op eigen wijze vormgaven in de periode 1880-1940. Zijn proefschrift is getiteld: Christelijke wetenschap: Nederlandse rooms-katholieken en gereformeerden over de natuurwetenschap, 1880–1940.

Lees meer...

Bij Benno L. op de koffie

ForumC-vrijegeesten-thumb-2236Kun je leren om te vergeven, of gaat het alles te boven? In de Rode Hoed spraken filosoof Paul van Tongeren, pedagoog Colet van der Ven, kantonrechter Gerrard Boot en voorganger Rikko Voorberg tijdens de debatavond op 15 april van ForumC, het Veritas Forum Amsterdam en De Rode Hoed over vergeving. Voorberg dronk koffie met Benno L. "Vergeving is een uiterst paradoxaal verschijnsel", aldus Van Tongeren. "Desalniettemin gebeurt het soms".

Lees meer...

Jaarverslag 2013

De druppelForumC wil in gesprek met iedereen die daarvoor open staat, het christelijk geloof verbinden met de vragen van de samenleving, de cultuur en het eigen leven. Met onze activiteiten zetten we aan tot een stroom van gesprek tussen christenen en niet-christenen.

Lees meer...

Vergeven of vergelden?

Wat is de waarde van vergeving in een moderne samenleving? Over deze vraag gaan dinsdag 15 april hoogleraar filosofie Paul van Tongeren, pedagoog en publiciste Colet van der Ven, dominee Rikko Voorberg en rechter en hoogleraar Gerrard Boot in de Rode Hoed in debat

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Faraday Papers vertaald
 2. Discussiegroep geloof en wetenschap op volle toeren
 3. Startpunt van doordenken geloof in deze tijd
 4. Kuiper: Als je gelooft, stop je niet met denken
 5. Durf te denken bij Door de week (EO)
 6. Nieuwe cursus Durf te denken gelanceerd
 7. Test of Faith vertaald
 8. Keller: uitsluiten schepping en evolutie niet vanzelfsprekend
 9. Hoogleraren: Geen botsing geloof en wetenschap
 10. Schepping en evolutie: uit de loopgraven?
 11. Korte metten met mythes en mietjes
 12. Veel wetenschappers geloviger dan ze denken
 13. Wees je boodschap
 14. Verslag debat over de grote breinvragen
 15. Promotie Cors Visser
 16. Voorbij de breinmythes
 17. In debat over de grote breinvragen
 18. Tjerk Oosterkamp en Jeroen de Ridder over de grenzen van de wetenschap
 19. In de gunst bij het volk
 20. 10 jaar Paul Scholten-studieochtend
 21. Uit de ban van de secularisatie
 22. Paul Scholten-studieochtend
 23. Tears Goot 500 Event
 24. Science Café: interview Jeroen de Ridder
 25. Cursus 'Kunst en geloof'
 26. ForumC in Boston
 27. ForumC en CVPPP partners
 28. In het begin...
 29. Hoop voor morgen!
 30. Expertmeeting economen
 31. Het christelijke van het menselijke
 32. Terugblik Wetenschapsdag 2013
 33. Hooykaasprijs 2013 naar filosoof Van Woudenberg
 34. I&K en ForumC gaan partnerschap aan
 35. Hoogleraren pleiten voor persoonlijke vrijheid
 36. ForumC krijgt geld voor debat schepping en evolutie
 37. Debat 'Kerk en st(r)aat'
 38. Impressie debat 'Public or private'
 39. ForumC on Tour: ook in 2013
 40. Nieuwe publicatie: rancune in de samenleving
 41. Radix Prijs 2012
 42. Paul Scholten-studieochtend
 43. Debat 'Public or Private? Religion in education and society'
 44. De stem van God: Wie spreekt er in je hoofd?
 45. Summerschool voor promovendi: Integer naar de top
 46. ForumC-Wetenschapsdag 2012
 47. Cursus kunst, werkelijkheid en geloof
 48. Geneesmiddelenonderzoek
 49. De Godsformule: kun je via wetenschap God bewijzen?
 50. ForumC traint organisatoren kerkpodia
 
 
Nieuwsbrief
avcilar evden eve nakliyat beylikduzu evden eve nakliyat sisli evden eve nakliyat bahcelievler evden eve nakliyat umraniye evden eve nakliyat goztepe evden eve nakliyat