Wat drijft oud-directeur Shell Nederland Rein Willems (73) om financiële steun te zoeken voor De Grote Vragen? Willems zit daar naar eigen zeggen, heel simpel in: “Er moet gewoon geld op tafel komen. Ik ben geen 23 meer, maar zie dat de zinvragen van jongeren onverminderd en onveranderd zijn. Ook onder studenten. Laten we hen dan tijd gunnen om tot wijsheid en inzicht te komen. Tijd om zich als gelovig mens te ontwikkelen. En daarin helpen met hedendaagse middelen. Zij zijn immers digitaler dan wij. Ik zie dat De Grote Vragen hierbij een mooie rol kan spelen.”
In de war
Willems, geboren in Limburg en voor een groot deel opgegroeid op Curaçao, begon in 1962 aan zijn studie Chemische Technologie in Delft. Hoewel hij overwoog over te stappen naar Filosofie, maakte hij op aanraden van zijn oom, toch zijn studie af. In het derde jaar ervoer Willems een dieptepunt in zijn geloof. “In die tijd was ik lid van een christelijke studentenvereniging (CSR). Daar werd destijds erg veel gesproken over kerkinhoud en dogmatiek. Op een gegeven moment had ik een beetje genoeg van al die discussies over wat nu de ware kerk was. Mijn geloof raakte daarvan in de war. Ik ben toen naar een conferentie gegaan van christelijke studenten in Engeland. Daar waren 500 studenten uit de hele wereld bij elkaar van allerlei verschillende internationale kerkgenootschappen. Het ging daar over heel andere vragen: waar leven we voor, wat zijn onze vragen en uitdagingen en wat is de toekomst van ons als jongeren? Dat heeft me zo geboeid. Het heeft me weer in het kerkelijk leven teruggebracht”.
“Onze jeugd digitaliseert heel sterk. En daar zullen we dus op in moeten spelen”
Zinvragen
Na vele omzwervingen over de hele wereld voor zijn werk voor Shell, is Willems uiteindelijk neergestreken in Den Haag. Commissariaten als voor de VU, VUMC, Essent en de ontwikkelingsbank FMO doet hij niet meer. Wel is hij actief in de kerk. Daar ervaart hij de worsteling om de jeugd vast te houden. Willems: “De zinvragen die ik zelf had, hebben jongeren van nu nog steeds. Maar op een of andere manier slagen we er als kerken niet goed in om daar goed mee om te gaan. Want de kerken lopen leeg. Daar hoeven we geen speciale bril voor op te zetten. We moeten echt goed nadenken over andere manieren voor geloofs- en kennisoverdracht. Dat dat alleen maar kan via de preek, is volgens mij wishful thinking, dat gaat niet meer gebeuren. Je zult veel meer moeten denken aan combinaties van elementen, zoals maaltijden organiseren en tijdens de maaltijd gesprekken over het geloof laten plaatsvinden. Tegelijkertijd zie ik ook dat digitale manieren heel zinvolle kunnen zijn. Onze jeugd digitaliseert heel sterk. En daar zullen we op in moeten spelen.”
Klooien
“En dan is er nog iets, waar ik me echt wel zorgen over maak. Dat is de grote mate van studenten of jong afgestudeerden die in burn-out situaties komen. Dat zijn er veel meer dan in mijn studententijd. Die onnatuurlijke druk zit ‘m erin dat het bedrijfsleven, maar ook de omgeving veel van mensen eisen. Daarmee is iets flink scheefgegroeid. De studententijd is toch meer dan alleen maar een diplomaatje halen om vervolgens carrière te maken. Ik zie het als de tijd die je als jongere krijgt om je voor te bereiden op een maatschappij die in beweging is, die constant met grote vragen leeft. Ik heb in mijn derde jaar gewoon aangerommeld. Het hele jaar ben ik niet naar de universiteit geweest, behalve voor een practicum. Ik heb gelezen en weet ik niet wat allemaal gedaan. Ik werd daarin zelfs gestimuleerd door een hoogleraar die zei dat ik na mijn propedeuse eerst maar eens iets aan het studentenleven moest gaan doen. Laten we ons niet vergissen. Gun onze studenten in hun studietijd de ruimte om na te denken. En bouw een half jaar in om te klooien.”
“Het is de tijd die je als jongere krijgt om je voor te bereiden op een maatschappij die in beweging is, die constant met grote vragen leeft”
Stephen Hawking
Het hart van Willems is hiermee geraakt. Het is zijn liefde voor het studentenwerk, voor moderne jonge mensen die met echte levensvragen zitten. Met de businessclub wil hij proberen geld bij elkaar te krijgen voor De Grote Vragen. Willems: Ik denk dat er voldoende mensen zijn die het belang ervan inzien. Om in een moderne vorm de kwestie van grote vragen en antwoorden vanuit christelijk perspectief aan jongeren aan te bieden. De titel alleen al, vind ik heel interessant. De Engelse wetenschapper Stephen Hawking, die zelf atheïst was, heeft een boekje met deze titel geschreven. Als je het leest, dan zijn het precies de vragen waar ook christenen mee worstelen. Hawking komt tot zijn geloofsuitspraak dat God niet bestaat. Anderen zullen dat op een andere manier stellen. Maar dat grote vragen bij mensen leven, dat lijkt me wel duidelijk.”
Dit interview verscheen in Inforum juni 2019, het jaarlijkse tijdschrift van ForumC voor donateurs. Met daarin ook onze resultaten, voortgang De Grote Vragen en 'Wonderen en Wetenschap' op geloofenwetenschap.nl.
De Grote Vragen is een initiatief van ForumC voor zoekende twintigers. Bent u ondernemer en wilt u samen met de businessclub degrotevragen.nl steunen? Neem dan contact op met Cors Visser (cors.visser@forumc.nl) of Rein Willems. Of word donateur en Steun jonge mensen in hun denken over levensvragen.