Radix nummer 2 2017
Radix, nummer 2, 2017
Genade breekt wetten
€ 14,00
In dit nummer:
De krimpende kerk in de wereld Eginhard Peter Meijering
Volwassen worden in de kerk Jos de Kock
Essay Geloof en wiskunde: is er een relatie? Kees Vuik
Essay Ruimte voor religie in een technologische cultuur Michiel van Well Reviewartikel Het persoonlijke is politiek Maarten Vogelaar
Boekbesprekingen
Philip Howard Concentration and Power in the Food System. Who controls what we eat?
Adri Vermeer Ontwikkelingshulp, ja! Een pleidooi
Navid Kermani Goddelijke kunst
Marilynne Robinson De gegevenheid der dingen. Over wat het betekent om mens te zijn in onze tijd
Redactioneel
‘‘Hoe ontwikkelt zich de cultuur waarin wij leven en hoe ontwikkelen de kerken en de christenen zich in deze cultuur?’’ Deze vraag stelt Willem Dekker in zijn reviewartikel in Radix nummer 3 in 2016 naar aanleiding van het bekende boek van Stefan Paas Vreemdelingen en priesters.
Aan het einde van zijn artikel stelt Dekker enkele indringende vragen: 1. Gezien het onderscheid tussen het Oude en het Nieuwe Testament hoeven de volkeren geen Israël te worden, maar kun je op dezelfde wijze zeggen dat de volkeren geen kerk hoeven te worden? 2. Speelt de redding met het oog op het komende oordeel (sootèria) niet een grotere rol in het christelijke leven dan Paas betoogt? 3. Hoe zijn de theologische posities van Barth en Calvijn over hun visie op de relatie tussen kerk en wereld met elkaar te verenigen? Deze vragen vormen de aanleiding voor Eginhard Peter Meijering, oud-lector kerkgeschiedenis, een artikel te wijden aan zijn visie op cultuur, kerk en christen-zijn. Zijn analyse roept een ontspannen houding af, omdat de christen leeft van Gods vrije goedheid en genade. Meijering zet ontwikkelingen in een helder perspectief en fundeert in klassieke bronnen.
Religieuze opvoeding
Hoewel het niet voor de hand ligt, omdat de theologie immers een monopolie op de kerk lijkt te hebben, spelen er in de kerk toch ook vragen van pedagogische aard. Het boek van Susan Neiman Why grow up? Philosophy in transit is voor Jos de Kock het uitgangspunt om te schrijven over volwassenheid en (religieuze) opvoeding in de kerk.
Geloof en wiskunde
Om niet in de kerk te blijven hangen, een geheel andere zoektocht is de relatie tussen (zuivere) wiskunde en het christelijke geloof. Is daar überhaupt een relatie tussen te vinden? Kees Vuik ziet die verbinding in hetgeen ‘gewis en zeker is’. Hij bespreekt in zijn essay voorbeelden van deze relatie, zoals priemgetallen, astrologie, en de stelling van Pythagoras, waarin ‘het zijn’ verklaard wordt met wiskunde. Verder bespreekt Vuik enkele deelgebieden als de logica, meetkunde en het modelleren, waarin meer geloof in de wiskunde aanwezig is dan vermoed zou worden. Moet God zich ook aan de logische wetten houden?
Technologische cultuur
Michiel van Well stelt in zijn essay vragen bij de ‘technologische cultuur’. Wat betekent het om in een technologische cultuur te leven en is er nog ruimte voor religie in deze cultuur? Hij zoekt aansluiting bij het denken van Szerszynski over de sacrale technologie en Durkheim, die meer focust op concrete praktijken. Religieuze tradities blijken te veranderen door technologie en religie speelt een rol in de ontwikkeling van de technologie. Religie en techniek werken op elkaar in en roepen vooral ook spanningen op.
Christelijke politiek
Deze Radix sluit af met een reviewartikel en enkele recensies. Het reviewartikel haakt in op de boeken van de drie voormannen van de christelijke politiek (Segers, Buma en Van der Staaij), die hun gevormde ideeën daarin hebben verwoord voorafgaand aan de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Maarten Vogelaar reflecteert op deze boeken en denkt na over de vraag of christelijke politiek (nog) zin heeft.
Bestel dit nummer € 14,00 (inclusief verzendkosten)